ΑΥΞΗΣΕΙΣ “ΦΩΤΙΑ” ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΒΕΝΖΙΝΗ

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα. Βενζίνη και πετρέλαιο έχουν γίνει «είδη πολυτελείας» καθώς κοστίζουν ακριβά στην τσέπη των καταναλωτών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αν συνυπολογίσει κανείς και την ανηφορική τάση των τιμών σε πολλά βασικά είδη ανάγκης, σε τρόφιμα, ενέργεια κ.α.

Από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20% στην τιμή της βενζίνης, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου να εκτιμά ότι η αύξηση ίσως φτάνει και το 25%.

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο enikos.gr, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά είναι στα 1,70 ευρώ. Στην Αθήνα, η χαμηλότερη τιμή είναι λίγο κάτω από τα 1,60 ευρώ ενώ στη νησιωτική Ελλάδα ξεπερνά τα 2 ευρώ. Και όλα αυτά όταν στην αρχή του έτους ήταν στα 1,38-1,40 ευρώ.

Βενζίνη- τιμές

Στα ύψη και οι τιμές του πετρελαίου
Το πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 22%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης που την 1η Ιανουαρίου 2021 είχε τιμή στα 0,88 με 0,90 λεπτά το λίτρο, αν άρχιζε η διάθεσή του σήμερα, θα είχε τιμή 1,060 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου.

Στη νησιωτική Ελλάδα δε, με τις θαλάσσιες μεταφορές, θα διατίθετο πάνω από 1,25 ευρώ/lt.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στην Περιφέρεια γενικότερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαφοροποιείται. Όπως διαφοροποιείται και ανάλογα με την ποσότητα που βάζει κάποιος ή και ανάλογα με την απόσταση που έχει το σημείο παράδοσης από το πρατήριο.

Όπως εξηγεί ο κ. Ασμάτογλου, «από την αρχή του χρόνου είχαμε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχουμε πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Έχουμε μια πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 1 ευρώ στα 1.000 λίτρα στη βενζίνη, έχουμε όμως, μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο».

Το… διαχρονικό αίτημα για Τον ΕΦΚ
Όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου στο enikos.gr, «πάγια θέση μας είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Αν δεν μειώσουν τον ΕΦΚ ας μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

Μόνο έτσι θα σωθεί η κατάσταση. Ο Έλληνας πρατηριούχος είναι… στο κόκκινο. Αν δεν υπάρξει εξυγίανση στον κλάδο από παράνομες πρακτικές κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά πρατήρια».

enikos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ