Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ολοκληρώθηκε το έργο BEACON «Bridging European and Local Climate Action», το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI) του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας και προωθούσε δράσεις για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας τις τοπικές δράσεις και διευκολύνοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ δήμων στην Ευρώπη.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόγραμμα 5 Δήμοι, οι Φαρσάλων, Άγιου Δημητρίου, Καλαμάτας, Σύρου – Ερμούπολης και Δωρίδας .

Μέσω κοινής μάθησης, δικτύωσης και προσαρμοσμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι των συμμετεχόντων Δήμων και οι υπεύθυνοι για χάραξη πολιτικής είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις και διαδικασίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν, να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Δήμος Φαρσάλων μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα απέκτησε εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την ενεργειακή διαχείριση και αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, πιστοποίηση κατά ISO 50001 των κτιρίων και δημοτικών εγκαταστάσεων και σχέδιων δράσης για την ενέργεια και κλίμα στο πλαίσιο του συμφώνου των δημάρχων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδόθηκε το κόμικς όπου απεικονίζεται το ταξίδι που έκανε η Σοφία γυρίζοντας την Ευρώπη με το τρένο μαζί με τον μικρό αδερφό της, Γκάμπριελ. Το ταξίδι αυτό έγινε προκειμένου να εμβαθύνει στα πλαίσια της εργασίας της, στα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και στο πως, εμείς οι Ευρωπαίοι, μπορούμε να εργαστούμε για ένα μέλλον περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον. Επισκέφθηκαν διάφορα μέρη, χώρες και ανθρώπους —ένας μάλιστα από τους σταθμούς τους είναι και η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Μάτι, όπου συνομίλησαν με ανθρώπους που βίωσαν από πρώτο χέρι την τραγωδία που έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου 2018— λαμβάνοντας απαντήσεις  που αφορούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ελπίζουμε, αυτό το κόμικς να ενθαρρύνει τους πολίτες να γνωρίσουν άλλες ευρωπαϊκές πραγματικότητες, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μικρό λιθαράκι στη μετάβαση προς έναν κόσμο χωρίς εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου.

Το κόμικς είναι διαθέσιμο σε σημεία πώλησης, βιβλιοπωλεία και κομιξάδικα.

Όλα τα έσοδα από το συγκεκριμένο κόμικς θα διατεθούν για τους πυρόπληκτους των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας από τις 5 Αυγούστου 2021 μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ