ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Συνεδρίασε το  Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας για τα Σχέδια  πλημμυρών Δάρδανος και χιονοπτώσεων Βορέας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων  υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε  η  ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εμφανίζονται όλο και πιο  συχνά και με μεγάλη ένταση,  λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό,  συζητήθηκαν τα μέτρα που προβλέπονται από τα σχέδια  «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» για πλημμυρικά φαινόμενα και «ΒΟΡΕΑΣ» για χιόνια και παγετό. Διευκρινίστηκαν   επίσης ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες  κάθε υπηρεσίας όπως περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί προς όλους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς  Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος,  ο περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Καραλής, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Μιχαλάκης, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας  Αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, οι Αντιδήμαρχοι Λαρισαίων Γιώργος Ζαούτσος,  Ελασσόνας Γιάννης Νάνος και Τυρνάβου Κώστας Χρυσοβέργης, η γενική διευθύντρια Δασών  Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδος Ζωή Φτίκα,   η διευθύντρια Δασών Π.Ε. Λάρισας Παναγιώτα Καζάκου, οι Δασάρχες Λάρισας, Ελασσόνας, Αγιάς,  ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών  Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Ντάγιας,  ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης,   διοικητές των Μονάδων της Πυροσβεστικής,   εκπρόσωποι  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΔΕΔΔΗΕ, της 5ης ΥΠΕ,   του ΕΚΑΒ, της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και των εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος,   αναφέρθηκε στο  ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας  που εκτελεί η  Περιφέρεια  Θεσσαλίας  στην Π.Ε. Λάρισας και αφορούν καθαρισμούς  ρεμάτων και διευθετήσεις χειμάρρων για την προστασία ανθρώπων,  περιουσιών, δημόσιων υποδομών και του περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι  έγινε η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και  προχωρά η  προμήθεια άλατος για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου εν όψει του   χειμώνα. Επίσης έχει επικαιροποιηθεί το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών,  για τη συνδρομή σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα έδωσε στην έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο από ακραίο καιρικό φαινόμενο, καθώς επίσης και στην  αρμοδιότητα  που έχουν οι Δήμοι για την οριοθέτηση χώρων ασφαλούς παραμονής  των πολιτών, όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης τους. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση:

-στην έγκαιρη, οργανωμένη και συντονισμένη επέμβαση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε κάθε περιστατικό ακραίου καιρικού φαινομένου ( πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετοί) προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και οι συνέπειες.

– στην έγκαιρη μετάβαση των μηχανημάτων στα σημεία που θα επιχειρήσουν πριν την έναρξη του φαινομένου, έτσι ώστε η επέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική

– στην επικαιροποίηση των Μνημονίων Ενεργειών  και των Παραρτημάτων των Σχεδίων  όσον αφορά τα στοιχεία  επικοινωνίας των αρμοδίων  και τέλος

-στην άμεση σύγκλιση των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων  (ΣΤΟ) των Δήμων, τα οποία θα εξετάσουν επιμέρους θέματα και προβλήματα που αφορούν  κάθε Δήμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ