ΛΑΡΙΣΑ: ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 18ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (ΦΩΤΟ)

“Η αλληλεγγύη είναι γυναίκα, μόνη, προσφύγισσα, φυλακισμένη, λεσβία, σεξεργάτρια, φτωχή, αποκλεισμένη από δομές υγείας, πυρόπληκτη, δολοφονημένη από την πατριαρχία και θα νικήσει τη βαρβαρότητα της κάθε εξουσίας. Γιατί είμαστε τίποτα όταν περπατάμε μόνες, αλλά είμαστε τα πάντα όταν προχωράμε μαζί”, στέλνει το μήνυμα το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας, που άνοιξε τις πύλες του το βράδυ της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Με Παιχνίδια του κόσμου (ξύλινα, παραδοσιακά, χειροποίητα παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο, για παιδιά και ενήλικες) από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, ακουστικά live και καλλιτεχνικά δρώμενα, το Φεστιβάλ κέντρισε το ενδιαφέρον των Λαρισαίων που έσπευσαν να το επισκεφθούν, ενώ διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν το θέμα «Η ασυμβατότητα του σύγχρονου καπιταλισμού με τη ζωή: Από τη θανατοπολιτική της εξουσίας στους συλλογικούς αγώνες για τη ζωή και την ελευθερία».

«Καλούμαστε να δούμε τη σχέση των ειδικών με την εξουσία, καθώς η επιστήμη αντί να στέκεται στο ύψος της υπηρετώντας τον ρόλο της καταλήγει να υπηρετεί την εξουσία και να τρέφεται από αυτή», τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με τον γιατρό του ΓΝΛ Δημήτρη Μπαμπαλή να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η επιστήμη έχασε την αξιοπρέπειά της και έδωσε “τροφή” στους αρνητές».

Στη συζήτηση μετείχαν ακόμη ο Σωτήρης Λαϊνάς, συντονιστής των Προγραμμάτων Προαγωγής αυτοβοήθειας, η Βαρβάρα Τραχανά, βιολόγος Πανεπιστημιακός, μέλος της συλλογικότητας stop war on migrants, όπως και μέλη της φεμινιστικής συλλογικότητας Μέδουσες.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με την εμφάνιση μουσικών σχημάτων, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το βράδυ του Σαββάτου, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/9/2021

18.00 Παιχνίδια του κόσμου από το Πρόγραμμα Προαγωγής αυτοβοήθειας Λάρισας

19.15 Συζήτηση με θέμα: Η ασυμβατότητα του σύγχρονου καπιταλισμού με τη ζωή: Από τη λεηλασία της γης και την περιβαλλοντική κρίση στον αγώνα ενάντια στην φαιοπράσινη «ανάπτυξη», όπου συμμετέχουν:
– Βλάχος Χρήστος, από το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»
– μέλη της συνέλευσης ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα
– παρεμβάσεις από κατοίκους της Β. Εύβοιας και των Σταγιατών

21.30 Μουσική σκηνή

Aqua De Vida

Tζαζ τρίο (Παππάς, Τρυφερούλης, Λάππας)

Αλαντάλα

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν:
Βιβλιοπωλείο
Περίπτερο της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας (tshirts, posters,πολιτικό υλικό)

Περίπτερο για το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη (υλικά για την οικονομική στήριξη του ταξιδιού)
Θεματικά περίπτερα
Εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ