ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

Αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα των σημερινών σημαντικών εκλογών στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τα πρώτα exit polls, κάτι που επιβεβαιώνει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το exit poll του ARD, υπάρχει ισοπαλία ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους: τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Αναλυτικά:

Σοσιαλδημοκράτες SPD 25%

Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU 25%

Πράσινοι: 15%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%

Φιλελεύθεροι (FDP) 11%

Αριστερά (Die Linke): 5%

Άλλα κόμματα: 8%

Σύμφωνα με το exit poll του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF το SPD προηγείται με 2% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε αυτό το exit poll η εικόνα έχει ως εξής:

SPD: 26%

CDU/CSU: 24%

AfD 10%

FDP:12%

Linke 5%

Πράσινοι: 14,5%

Άλλα κόμματα: 8,5%

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Αυτό πονάει», δήλωσε στο ARD ο Γενικός Γραμματέας του CDU, Πολ Ζίμιακ, ο οποίος αναγνώρισε πως το κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, οπότε είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος της Μέρκελ. Είπε όμως ότι θα είναι μια «μακρά εκλογική βραδιά» και επισήμανε το ενδεχόμενο συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης ομόλογός του, Λαρς Κλίνγκμπειλ, δήλωσε ότι το κόμμα του «επέστρεψε». «Με αυτό, έχουμε την αποστολή να σχηματίσουμε συνασπισμό» είπε, δίχως να αναφέρει ποιους πιθανούς εταίρους θα προσεγγίσουν.

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν έχουν υπολογιστεί στην αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό απόψε.

Εξάλλου, θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950. ΄Έτσι, η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Συνολικά στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 47 κόμματα, αλλά λίγα έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να ξεπεράσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στην Μπούντεστανγκ.

Οι συνασπισμοί με τις μεγαλύτερες πιθανότητες

Επειδή οι Γερμανοί μοιράζουν ολοένα και περισσότερο τις ψήφους τους μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, έχουν περάσει εκείνες οι μέρες που ένα κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία – έτσι, η διακυβέρνηση έχει γίνει γεγονός στην πολιτική ζωή.

Με πιθανό νικητή το SPD, θα πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα συνεργαστούν για να εκπροσωπήσουν τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους. Οι αναλυτές θεωρούν έναν συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων ως πολύ πιθανό, αλλά εάν το κόμμα των Πρασίνων δεν τα πάει αρκετά καλά, μια τριμερής συμμαχία θα είναι απαραίτητη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με το κόμμα της Αριστεράς είτε με το υπέρ των επιχειρήσεων FDP. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα του λεγόμενου συνασπισμού «Γερμανική σημαία» -το SPD, το CDU και το FDP- των οποίων τα αντιπροσωπευτικά χρώματα, όταν συνδυάζονται, είναι τα ίδια με αυτά της γερμανικής σημαίας.

Συμμετοχή και προβλήματα

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου μπερδεύτηκαν τα ψηφοδέλτια, προκαλώντας καθυστερήσεις και άκυρες ψήφους. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν ψηφοδέλτια από άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο αυτών των κέντρων και την κήρυξη των λανθασμένων ψηφοδελτίων ως άκυρων.

Επίσης, κάποια εκλογικά τμήματα έκλεισαν καθώς ξέμειναν από ψηφοδέλτια. Προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στο Βερολίνο, επειδή εκεί οι πολίτες κλήθηκαν παράλληλα να ψηφίσουν για τη νέα τοπική Βουλή.

Αν και τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο έδειχναν ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή στα περισσότερα κρατίδια από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ελαφρά μείωση, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα), το 36,5% του πληθυσμού είχε ψηφίσει σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 41,1% στις εκλογές του 2017 την ίδια στιγμή.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%. Ωστόσο ο ομοσπονδιακός εκλογικός επίτροπος Georg Thiel ανακοίνωσε πως αναμένουν υψηλότερη συμμετοχή στην πορεία.

Το 2017 η συμμετοχή ήταν 76,2% και το 2013 ήταν 71,5%.

efsyn.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com