ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΑ

Τα αιτήματα των αποφοίτων ΣΤΥΑ Λάρισας που συναντήθηκαν με τον Μ. Χαρακόπουλο 

Η ισοτιμία των πτυχίων των σχολών των Υπαξιωματικών της Αεροπορίας με τα πτυχία των πρώην ΤΕΙ και η μετονομασία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) σε Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας (ΣΤΑ) αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που έθεσαν κατά τη συνάντησή τους με τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο οι  εκπρόσωποι του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ νομού Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λιούτας και τα μέλη κ.κ. Βαγγέλης Καπετάνος και Μιλτιάδης Αραμπατζής, σημείωσαν ότι τα πτυχία των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ως ισότιμα με τα πτυχία των ανώτερων πολιτικών επαγγελματικών σχολών, ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ/ΤΕΙ. Συνεπώς, σημαντικός αριθμός των αποφοίτων των ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, μετά την έξοδό τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν διαθέτουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και κατ’ επέκταση δεν δύνανται να εργαστούν σε πολιτικές υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, επεσήμαναν ότι λόγοι συμβολισμού, ιστορικής συνέχειας επτά δεκαετιών, άλλα και εξέλιξης των αποφοίτων, συνηγορούν στην μετονομασία της σημερινής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) σε Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας (ΣΤΑ).

Όπως εξήγησαν, στη σχολή εκπαιδεύονται τεχνικοί, διοικητικοί και ραδιοναυτίλοι υπαξιωματικοί και το επίπεδο των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτούν δεν υπολείπεται από αυτό των αποφοίτων των υπόλοιπων πολιτικών σχολών. Συνεπώς, η αλλαγή του ονόματος σε ΣΤΑ, περιγράφει αρτιότερα τον σκοπό και τη βαθμίδα εκπαίδευσης της Σχολής. Παράλληλα, η αναγνώριση των πτυχίων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ως ισάξια με αυτά ακαδημαϊκών σχολών, θα διορθώσει την μέχρι σήμερα άδικη διάκριση εις βάρος των σπουδαστών και αποφοίτων τους και θα τους δώσει αυξημένη επαγγελματική αναγνώριση, χρήσιμη στην σύγχρονη αγορά εργασίας. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν η σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων καθώς και οικονομικά θέματα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν είναι εφικτή επί του πρακτέου η αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων της ΣΜΥΑ που είναι τριετούς φοίτησης μετά την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και την αύξηση των ετών φοίτησης σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, το ζήτημα είναι υπαρκτό, καθώς δεν πρόκειται απλά για μεταλυκειακή εκπαίδευση αλλά για εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στη ΣΜΥΑ και μάλιστα με υψηλές βάσεις. Αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα κενό στην προκειμένη περίπτωση που πρέπει να θεραπευθεί, ζήτημα που άπτεται και των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Ο κυβερνητικός βουλευτής ανέφερε ότι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που διατηρεί με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα ενημερώσει για τα αιτήματα παραδίδοντας τα σχετικά υπομνήματα που του ενεχείρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, συνηγορώντας για την υλοποίησή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ