ΤΑ BIG DEALS ΤΟΥ Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ΜΕ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΜΑΡΙΝΑΚΗ – ΛΑΤΣΗ – ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

Αν ένας επιχειρηματίας δικαιούται μέχρι στιγμής να είναι μεταξύ αυτών που διεκδικούν τον τίτλο του «ανθρώπου των μεγάλων συνεργασιών», αυτός δεν είναι άλλος από τον ισχυρό άνδρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρη.

Με τα μέχρι τώρα μόλις δεδομένα, ήδη ο επικεφαλής του ισχυρού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, έχει καταφέρει να «χτίσει» συμμαχίες και συνεργασίες, σε διάφορους τομείς, με διαφορετικούς και κυρίως αναλόγου βεληνεκούς επιχειρηματικούς πόλους, όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο εφοπλιστής Ευ. Μαρινάκης, η κα. Μαριάννα Λάτση, ο Τιτάνας των Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου, ακόμα και ο κ. Γρύλος της αεροπορικής Sky Express. Στέλνοντας έτσι μηνύματα και σήματα με ενδιαφέρον στην αγορά και στους κύκλους της οικονομικής ζωής του τόπου την ώρα που, παράλληλα, εκτός από τα mega αυτά deals, «χτίζει» και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο έργων και assets (πρόσφατα μόλις κέρδισε την παραχώρησης της Εγνατίας Οδού), διεκδικώντας κάθε σημαντικό διαγωνισμό που «βγαίνει»/

Η πρόσφατη δε συνεργασία με τον μεγάλο βιομηχανικό όμιλο ΤΙΤΑΝ, συμφερόντων των ισχυρών οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, προκάλεσε αίσθηση, σε κάποιος δε και έκπληξη. Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ συμμετείχαν μαζί σε 3 διαγωνισμούς για την διεκδίκηση της κατασκευής και διαχείρισης ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Αττική (δύο, Σχιστό και Φυλή) και Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη ολοκληρώσει και λειτουργεί με επιτυχία ανάλογα έργα σε Μακεδονία και Ήπειρο ενώ υλοποιεί αυτή την περίοδο και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων, αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οσον αφορά στον Τιτάνα, που όπως και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα ESG (κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης), η πρόθεση του ομίλου να επενδύσει στις ΣΔΙΤ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας.

Ωστόσο, έχουν προηγηθεί και άλλες σημαντικές συμφωνίες, συμμαχίες και συμπράξεις, μόνο τους τελευταίους μήνες, με άλλα μεγάλα και ισχυρά εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα και συμφέροντα. Όπως είναι για παράδειγμα η σύμπραξη με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) για την κατασκευής του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή. Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Η σύμπραξη όμως μεταξύ των δύο ομίλων είχε ξεκινήσει νωρίτερα, από την αρχή του χρόνου και από τον τραπεζικό τομέα με την συμμετοχή του κ. Γ. Περιστέρη και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οptima Bank συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη, ανοίγοντας τότε τον δρόμο στον κ. Περιστέρη να βάλει στη λίστα των επιχειρηματικών συνεργασιών του έναν πανίσχυρο εταίρο, από τους μεγαλύτερους της χώρας.

Πλην όμως, το πλέγμα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει ο όμιλος Περιστέρη τους τελευταίους μήνες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας επωφελήθηκε και από την αποχώρηση των Ολλανδών της Reggeborg από το μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κατεύθυνση την Ελλάκτωρ. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε αφορμή για δημιουργία συμμαχιών που έκαναν αίσθηση και «κρότο». Αρχικά, ήρθε η πρώτη συμφωνία με την οικογένεια της κ. Μαριάννας Λάτση, η οποία μέσω της Latsco Hellenic Holding απέκτησε το 7,6% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ακολούθησε το deal με τον μεγαλοεφοπλιστή, και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, που έσπευσε να τοποθετηθεί στην ενεργειακή και «πράσινη» ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξαγοράζοντας το 6% τουλάχιστον. Δύο κινήσεις που διεύρυναν και «έδεσαν» περαιτέρω το πλέγμα των συνεργασιών και συμμαχιών του Γ. Περιστέρη με ισχυρά ονόματα.

https://www.insider.gr/

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com