Οι Εκδόσεις Σάκκουλα και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Απόστολου Ι. Παπατόλια (Δημοσιολόγου, Μέλους του ΑΣΕΠ, πρ. Νομάρχη) «Θεωρία και Πράξη του Επιτελικού Κράτους». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΚΛΟΥ», την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο Σινέ Μύλος (πίσω από τον Μύλο του Παππά) στις 7μμ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
1. Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)
2. Απόστολος Καλογιάννης (Δήμαρχος Λαρισαίων)
3. Ευαγγελία Λιακούλη (Βουλεύτρια Λάρισας)
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Ακριβούλη.
Βασική επιδίωξη του συγγραφέα είναι να συμβάλλει στην κατανόηση και την ανάδειξη της έννοιας του «επιτελικού κράτους», καθώς και των αποκλίσεων που παρουσιάζουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας σε σύγκριση με το «παράδειγμα» του Επιτελικού Κράτους που κυριαρχεί στις διοικητικά ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, από την κρίση και μετά.
Ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει χρήσιμα δεδομένα για την αξιολόγηση και των δημόσιων πολιτικών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αντίστοιχων μελλοντικών προσπαθειών.
Η «επιτελική ικανότητα» προβάλλεται και αναλύεται ως προϋπόθεση ορθολογικής καθοδήγησης και αποτελεσματικής εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών. Στη μελέτη παρουσιάζονται με κριτική ματιά και οι βασικές ρυθμίσεις του Ν. 4622/2019, (νόμος Γεραπετρίτη) που απηχούν τη μέριμνα για ενιαία εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος μέσα από ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς για το συντονισμό των πολιτικών.
Παράλληλα, εξετάζονται συστηματικά και οι ποικίλες κριτικές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στο νομοθέτημα, ενώ αποτιμάται και η πειστικότητα των απαντήσεων της κυβερνητικής πλευράς.
Ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει τις θεωρίες για το Επιτελικό Κράτος και να τις συσχετίσει με τις κατά καιρούς μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, θα αντιληφθεί το βασικό εννοιολογικό περίγραμμα, αλλά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο αντιληπτικό πλαίσιο της «επιτελικής διακυβέρνησης». Αποσαφηνίζοντας, από κανονιστική και λειτουργική σκοπιά μια τόσο διαδεδομένη έννοια της πολιτικο-διοικητικής επικαιρότητας, όπως το Επιτελικό Κράτος, η μελέτη του Παπατόλια αποτελεί σημείο αναφοράς και απαραίτητο έργο για την κατανόηση αυτού του πολυσύνθετου και πολυδιάστατου φαινομένου.