ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΑΥΛΙΖΟΜΕΝΟΙ…

Σχόλιο του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών

Όποιος θέλει να ασχοληθεί αξιοπρεπώς με την πολιτική , a priory πρέπει να έχει  αποδεχθεί πως ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι οι θυσίες του θα είναι πολλαπλάσιες των όποιων ευεργετημάτων αποκομίσει από την πολιτική του σταδιοδρομία.

Βασικός του γνώμονας πρέπει να είναι η  προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι το ίδιον όφελος. Βασικό του κίνητρο πρέπει να έχει την υστεροφημία και όχι τον εφήμερο πλουτισμό.

Γι’ αυτό και όσα τελευταία συμβαίνουν στο Δήμο Τυρνάβου με τις μεταπηδήσεις δημοτικών συμβούλων σε παρατάξεις διαφορετικές από αυτές με τις οποίες εκλέχτηκαν, με απώτερο σκοπό τον ίδιο πλουτισμό, δεν περιποιούν τιμή ούτε στους μεταπηδήσαντες, ούτε σ’ αυτούς που τους ενσωμάτωσαν στα δικά τους δημοτικά σχήματα.

Και τούτο συμβαίνει , διότι οι μεν πρώτοι εμφανίζονται ως εκμαυλισμένοι , οι δε δεύτεροι ως εκμαυλιστές συνειδήσεων, εφόσον στο παρασκήνιο παίχτηκε ένα δούναι και λαβείν , δηλαδή ένα αλισβερίσι με απτά οικονομικά οφέλη , εμφανή σε όλους.

Όμως, τόσο οι εκμαυλιζόμενοι , όσο και οι εκμαυλιστές , ξεχνούν μια ουσιώδη παράμετρο : η κοινωνία παρακολουθεί και περιβάλλει με απέχθεια τέτοιου είδους ανήθικες συναλλαγές , που απάδουν με τη φιλοσοφία και τα ιδανικά της έντιμης και αξιοπρεπούς πολιτικής δράσης. Όταν , μάλιστα ,  κάποιος αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες στο πλαίσιο μια παράταξης ,  την οποία προεκλογικά πολέμησε , τότε η μεταπήδηση δεν συναντά μόνο την απαξίωση , αλλά και τον χλευασμό της τοπικής κοινωνίας, που γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις.

Εξάλλου, στην πολιτική οι επιλογές των των αιρετών δεν λειτουργούν ως μια απλή μαθηματική πράξη πρόσθεσης και αφαίρεσης. Έχουν, αντιθέτως , μια ποιοτική διάσταση βαρύνουσας σημασίας , που μπορεί να έχει αποφασιστικά αποτελέσματα , όταν έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών ενώπιον της κοινωνίας, όταν δηλαδή έρθει η ώρα των εκλογών. Τότε ο κάθε κατεργάρης αιρετός , είτε εκμαύλισε είτε εκμαυλίστηκε ,  θα πάει στον πάγκο του ντροπιασμένος και απαξιωμένος.

Οι Τυρναβίτες – Αμπελωνίτες θα μιλήσουν , λοιπόν , όταν έρθει η ώρα και η ετυμηγορία τους θα είναι ένα πραγματικό ράπισμα για αυτούς που είδαν την πολιτική ως πηγή βιοπορισμού και όχι ως πράξη που αναβαθμίζει τον ιδιώτη στο επίπεδο του πολίτη. Τότε οι μεταπηδήσαντες θα εισπράξουν τα επίχειρα των ανήθικων συμπεριφορών τους και οι εκμαυλιστές των συνειδήσεων θα καταλάβουν το βαρύ πολιτικό ολίσθημα που διέπραξαν.

Ίδωμεν…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ