Η παρέμβαση του Χρ. Κέλλα σε ημερίδα
Στη διημερίδα «Ψηφιακή Δημιουργία & Οδική Ασφάλεια» μίλησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», τις αυτοδιοικητικές αρχές, την τροχαία και την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης,
εστιάζοντας στη διασύνδεση εκπαίδευσης και οδικής ασφάλειας. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως «παιδεία και οδική ασφάλεια είναι αλληλένδετες έννοιες», που «συνιστούν πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της οδικής συνείδησης».
Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, σημειώνοντας:
«Η εμβάθυνση της οδικής παιδείας αποτέλεσε την πρώτη από τις τέσσερις προτεραιότητες της Επιτροπής μας μαζί με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, τον σχηματισμό αποτελεσματικής διακυβέρνησης και τη βελτίωση των υποδομών.
Θέσαμε ως στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου και συμβάλαμε στη μετάβαση της οδικής ασφάλειας από την ευέλικτη ζώνη, στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Προτείναμε τη διδασκαλία ειδικού μαθήματος στα πανεπιστήμια για όλους τους εκπαιδευτικούς και εισηγηθήκαμε την περαιτέρω αναβάθμιση του μαθήματος οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής ως αυτοτελούς μαθήματος στο μέλλον. Επιπλέον, ταχθήκαμε υπέρ της βιωματικής εκπαίδευσης και ενθαρρύναμε τις συνέργειες μεταξύ δομών εκπαίδευσης, αυτοδιοικητικών αρχών και Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να εξαπλωθούν και να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση επισκέψεις σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και προσομοιωτές οδήγησης, να διενεργούνται μαθητικοί διαγωνισμοί ψηφιακών μέσων, όπου τα παιδιά μας και δη τα σχολεία της Λάρισας διαπρέπουν, και να οργανώνονται, ασφαλώς, δράσεις όπως η σημερινή.
Η χρήση προσομοιωτών και νέων τεχνολογιών, όπως και η ευαισθητοποίηση των χρηστών της οδού, δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους μαθητές των μικρών τάξεων. Το να υπενθυμίζουμε στους εφήβους και τους φοιτητές βασικές αρχές οδικής συμπεριφοράς μέσω καινοτόμων διαδικασιών, είναι ένας τρόπος εδραίωσης της οδικής συνείδησης σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε, ακόμη, στην εισήγηση της Επιτροπής για τον σχηματισμό αποτελεσματικής διακυβέρνησης, τονίζοντας:
«Έχουμε προτείνει δομή διακυβέρνησης που εδράζεται σε στρατηγικό πολυετές σχέδιο. Η δομή ξεκινά από την κυβέρνηση και διαθέτει ενδιάμεσο εκτελεστικό διυπηρεσιακό μηχανισμό υλοποίησης στόχων καταλήγοντας στους ΟΤΑ. Έχουμε συμβάλει στη βελτίωση της νομοθεσίας για θανατηφόρα τροχαία και επισημάνει την ανάγκη συντήρησης του οδικού δικτύου της περιφέρειας, προτείνοντας, συγχρόνως, νέες δυνατότητες περίθαλψης των θυμάτων των τροχαίων, όπως μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στην εθνική οδό και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης σε κάθε νομό».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας επισήμανε πως οι εκπαιδευτικοί έχουν προεξάρχοντα ρόλο στη γενική αναβάθμιση του πεδίου της οδικής ασφάλειας, το οποίο έχει αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα. Υπογράμμισε, δε, πως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη, ώστε να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες στην άσφαλτο, καταλήγοντας:
«Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την τελευταία 10ετία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων (-45%) στην ΕΕ. Ωστόσο, στον στατιστικό δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η χώρα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο, με 65 έναντι 51/1.000.000, και κατατάσσεται 7η σε πλήθος θανάτων έπειτα από χώρες που εντάχθηκαν πολύ αργότερα στην ΕΕ. Το 2017, στη χώρα μας, συνέβησαν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία με μοτοσικλέτα, ενώ το 2018 η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες περιφέρειες της ΕΕ».