ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η εισήγηση του Τάσου Τσιαπλέ επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωση που το καταψήφισε 

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στις 30/9/2021, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής για το Τεχνικό Πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2022:

«Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 που μας εισηγήθηκε η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, σε συνδυασμό και με τον προϋπολογισμό που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή πριν λίγες ημέρες, δεν σχετίζεται με βασικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλίας σε έργα και δράσεις, αφού τομείς όπως της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης εξακολουθούν να μην είναι στην προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής και μάλιστα μετά από τα γερά χτυπήματα που έχουν δεχτεί χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία.  Οι προτεραιότητες σας είναι έργα και δράσεις που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής.  

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θα το ψηφίσουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις Π.Ε της Θεσσαλίας. Οργανωμένες και κατάλληλα στελεχωμένες δομές πολιτικής προστασίας.

Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας Θεσσαλίας όλων των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός της 3/3/21, σε δημόσια κτίρια και υποδομές, κατεδάφιση όλων των ιδιωτικών κτισμάτων και απομάκρυνση των μπάζων με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, 100% αποζημίωση σε όλους όσους έπαθαν ζημιές.

Σχεδιασμένους ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου κρίνονται προβληματικά (σχολεία, δομές υγείας, κλπ).

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης γι’ αυτό στελέχωση των υπηρεσιών. Καταγραφή, παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της Θεσσαλίας και κάθε περιοχής. Μεγιστοποίηση της αντοχής κτιρίων, με συνεχή επικαιροποίηση των αντισεισμικών κανονισμών, σύμφωνα με την αντισεισμική έρευνα και εξειδίκευση ανά περιοχή.

Ανακούφιση των αστικών κέντρων, με εξεύρεση και απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, παρεμβάσεις σε δρόμους και πολεοδομικού χαρακτήρα μέτρα. Δραστική μείωση συντελεστών δόμησης, ιδίως σε επιβαρημένες οικιστικά περιοχές.

Συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Εδικό σχέδιο για την πρόσβαση από και προς τα Νοσοκομεία και άλλους φορείς (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος). Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.

Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών σε όλη τη Θεσσαλία.

Καθαρισμούς και διευθετήσεις ποταμιών, ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικά σε Πηνειό, Πάμισο, Καράμπαλη, Καλέντζη, Μέγα, Ενιπέα, Ληθαίο, Ξηριά Αλμυρού, Πουρί Αγιοκάμπου και στα άλλα ποτάμια και ρέματα της Θεσσαλίας.

Κατασκευή όλων των φραγμάτων της Θεσσαλίας, κατά προτεραιότητα του Μουζακίου, της Σκοπιάς (Παλιοδερλί), του Τιτάνου και του Νεοχωρίτη, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και την ύδρευση και άρδευση, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ. Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του.

Νομοθετική ρύθμιση για την εκτέλεση με ταχείες διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των επειγόντων έργων αποκαταστάσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και όχι αναθέσεις, διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, όπως κάνετε στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, ένα χρόνο μετά, που μοιράζεται έργα αποκαταστάσεων πολλών εκατομμυρίων σε λίγους, με την επίκληση του κατεπείγοντος!

Στελέχωση των Τεχνικών και άλλων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό.

Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα).

Η Περιφέρεια πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνει άμεσα και με ίδια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνέπειες  καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες, κ.α.), να αποκαθιστά την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων.

Επίσης διεκδικούμε πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.

Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.  Επαρχιακή και αγροτική οδοποιία.

Κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν. Το ίδιο για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό.

Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού.

Τέτοια έργα και δράσεις, για την Λαϊκή Συσπείρωση αποτελούν προτεραιότητα και θεωρούμε ότι με τέτοια λογική πρέπει να καταρτίζονται τα προγράμματα Τεχνικών έργων, οι προϋπολογισμοί και η διάθεση των πόρων ΠΔΕ που πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και του ΕΣΠΑ».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ