ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Άννας Βαγενά

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προσγείωσαν στη σκληρή πραγματικότητα όσους νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή και τους νεοναζί. Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, νεαροί χρυσαυγίτες που φοιτούν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, φορώντας κουκούλες και οπλισμένοι με λοστούς, ρόπαλα, καδρόνια, πέτρες, σουγιάδες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ, πραγματοποίησαν αιματηρή επίθεση σε αντιφασιστική πορεία αριστερής φοιτητικής παράταξης, έχοντας οργανωθεί μέσα στο προαύλιο χώρο των σχολείων και χρησιμοποιώντας τον ως ορμητήριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη. Η δε νεολαία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έσπευσε να εκδώσει συγχαρητήρια ανακοίνωση. Η υπουργός Παιδείας αντέδρασε με καθυστέρηση δύο ολόκληρων ημερών ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση, αφού είχε φαίνεται πρώτα «κοστολογήσει» το πολιτικό βάρος των γεγονότων. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ αναπαρήγαν πρόθυμα, ως συνήθως, τη γραμμή της κυβέρνησης, μιλώντας αόριστα για επεισόδια και για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Η συστηματική νομιμοποίηση ακροδεξιών συμπεριφορών, η υπουργοποίηση νοσταλγών της Επταετίας (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης), η ανοχή σε ιστοσελίδες επίδοξων συνεχιστών της Χρυσής Αυγής που καλούν σε εξέγερση και τώρα η απροκάλυπτη προστασία των νεοφασιστών των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη, τόσο μέσω της στάσης της αστυνομίας όσο και μέσω των κυβερνητικών δηλώσεων, κάνουν απολύτως σαφές πως αυτή τη στιγμή η άκρα δεξιά έχει βρει καταφύγιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία τάισε το φίδι προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Τα πράγματα είναι σοβαρότερα απ’ όσο νομίζαμε. Οι μαχαιροβγάλτες νεαροί που χαιρετούσαν ναζιστικά μέσα από το προαύλιο των ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης είναι μέρος της κοινωνίας μας. Οι αστυνομικοί που άφησαν τους ταραξίες ανενόχλητους, αλλά έσπευσαν να απομακρύνουν με δακρυγόνα πολίτες που αντέδρασαν, είναι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες. Οι δύο διευθυντές των ΕΠΑΛ, που ανέχτηκαν τη δράση συμμορίας μέσα στο προαύλιο των σχολείων τους, είναι υπεύθυνοι για την παιδεία των παιδιών μας. Η κυβέρνηση που φέρει το όνομα Νέα «Δημοκρατία» αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ως μέγιστη απειλή για τη δημοκρατία μας και για όσα θεωρούνται κεκτημένα αυτής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ