ΦΟΒΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος της ΣυνΠολιτείας

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία έχει θορυβήσει την σχολική κοινότητα.  Αυτή την εβδομάδα ήταν δεκάδες τα κρούσματα στα σχολεία του Δήμου. Με δεδομένο την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται σε λίγες ημέρες να μετράμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Είναι επίσης αναμενόμενο πως οι μολύνσεις θα επεκταθούν στις οικογένειες αλλά και στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων λόγω των δραστηριοτήτων των μαθητών.

Δυστυχώς η πολιτεία εφαρμόζει τακτική, βλέποντας και κάνοντας.  Ένα από τα μέτρα που προτείνει είναι, να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα θα είναι σε ποσοστό  πάνω από το 50% του αριθμού των μαθητών του τμήματος. Δηλαδή σε ένα τμήμα με 25 μαθητές το τμήμα κλείνει όταν νοσούν οι 13. Μα τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί σε δυο με  τρείς ημέρες τα κρούσματα θα είναι  ίσως 20  για να μην πω, ότι θα νοσήσουν όλα τα παιδιά του τμήματος. Πρέπει να προλάβουμε να μην νοσήσουν οι 13 και αν είναι δυνατόν κανένας μαθητής.

Τί κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται να ενισχυθούν τα απλά καθημερινά μέτρα προστασίας ώστε να γίνουν αποτελεσματικά. Το βάρος πέφτει στον Δήμο και στη σχολική κοινότητα, μιας και η πολιτεία κωφεύει.

Ο Δήμος πρέπει:

Να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό.

Να οργανώσει με υγειονομικά κλιμάκια την έγκαιρη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών,  σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των κρουσμάτων.

Να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας των καθαριστριών από μερικής σε πλήρους  απασχόλησης και να προσλάβει επιπλέον προσωπικό ώστε να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απολύμανση των χώρων των σχολείων. Αποδείχτηκε πως οι καθαρίστριες που τώρα απασχολούνται δεν επαρκούν και  για να προλάβουν δουλεύουν παραπάνω ώρες από αυτές που προβλέπεται (χωρίς να πληρώνονται) και έχουν εξαντληθεί.

Να προμηθεύσει τα σχολεία με απολυμαντικά αλλά και με μέσα ατομικής προστασίας για τους  μαθητές και το προσωπικό.

Να διεκδικήσει την διενέργεια μαζικών τεστ για όλους/ες, που θα γίνονται με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ