ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΔΕΝΔΡΩΝ

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας με αφορμή τη στάση του Κ. Αγοραστού σε ερώτηση της παράταξης

Με επερώτησή μας προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανεδείξαμε τα προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους των σεισμόπληκτων χωριών Δένδρα και Πλατανούλια του Τυρνάβου 6 μήνες μετά τον σεισμό, στην συνεδρίαση της 30/9/2021, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι σκοπεύει να κάνει η περιφερειακή αρχή προς την κυβέρνηση, ώστε να λυθούν αυτά.

Και ενώ τα ερωτήματα απευθύνονταν στον κ. περιφερειάρχη, αυτός για να αποφύγει να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει, κάλεσε στη συνεδρίαση για να δώσει απαντήσεις τον δήμαρχο του Τυρνάβου!, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σεισμόπληκτα χωριά.

Εμείς ρωτήσαμε τον κ. Περιφερειάρχη, αν θα παρέμβει στην κυβέρνηση για:

  1. Να δοθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους σεισμόπληκτους που έκαναν αίτηση, το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ;

Σημειωτέον στα Δένδρα και Πλατανούλια από τους 104 σεισμόπληκτους που έκαναν αίτηση, απορρίφτηκαν οι 47.

Απάντηση δεν μας έδωσε, προφανώς γιατί δεν θέλει να το διεκδικήσει για όλους, γι’ αυτό παρέπεμψε στο ότι προβλέπει ο νόμος

  1. Να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;

Δεν είπε τίποτα γι’ αυτό το αίτημα, απλά ανέφερε ότι στους 165 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έπαθαν ζημιές και εγκρίθηκαν σε όλη την περιοχή Τυρνάβου, Ελασσόνας, Λάρισας, η κυβέρνηση θα αποζημιώσει μόνο το 55%. 

  1. Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των κόκκινων σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση;

Δεν είπε τίποτα για το αν θα το διεκδικήσει, προφανώς γιατί δεν συμφωνεί να γίνει με κρατική ευθύνη και δαπάνη στο 100% η κατεδάφιση και απομάκρυνση των μπάζων, αλλά και με την συμμετοχή των σεισμόπληκτων.

Ο δε Δήμαρχος Τυρνάβου, απαντώντας γιατί δεν κατεδαφίστηκε ακόμα κανένα από τα 17 κόκκινα σπίτια και τις 6 κόκκινες αποθήκες, μέμφθηκε τους σεισμόπληκτους γιατί δεν έκοψαν τις συνδέσεις ρεύματος, νερού και τηλεφωνίας και δεν μπορούν να κατεδαφισθούν.

  1. Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας; Για την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;

Μας επανέλαβε αυτό που η κυβέρνηση εξήγγειλε για αναστολή πληρωμής χρεών, ο ίδιος δεν είπε αν θα διεκδικήσει τη διαγραφή τους, ούτε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

  1. Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των νέων σχολείων στα Πλατανούλια και τα Δένδρα;

Ο περιφερειάρχης δεν ανέφερε τίποτα γι’ αυτό.   Ο δε δήμαρχος Τυρνάβου, επανέλαβε αυτό που γνωρίζουμε όλοι, ότι η ΔΕΗ υποσχέθηκε να κάνει τα σχολεία στα Δένδρα και στα Πλατανούλια.

  1. Να αποζημιωθούν σύντομα όσοι αγρότες έπαθαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή και στο δενδροκομικό κεφάλαιο στο 100% και για να πάρουν άμεσα προκαταβολές αυτών των αποζημιώσεων;

Ο περιφερειάρχης, απλά μας ενημέρωσε ότι ζήτησε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να δοθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις και οι προκαταβολές, χωρίς όμως να υιοθετήσει το 100% αποζημίωση στην παραγωγή και στο δενδροκομικό κεφάλαιο. 

Να ποιο είναι η στάση της Νεοδημοκρατικής περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, όπως και της κυβέρνησης, απέναντι στους σεισμόπληκτους των Δένδρων, Πλατανουλίων, οι οποίοι 6 μήνες τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες πληγές που τους άφησε ο σεισμός, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και το δενδροκομικό κεφάλαιο τους από τα καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, καύσωνας).

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, που εκλέχθηκαν με την Λαϊκή Συσπείρωση, αξιώνουν από την κυβέρνηση, την περιφερειακή και δημοτική αρχή Τυρνάβου, να δώσουν ο καθένας στο μέτρο της ευθύνης του, γρήγορα λύση στα προβλήματα των σεισμόπληκτων των Δένδρων, Πλατανουλίων Τυρνάβου.

  • Να δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση σε όλους τους σεισμόπληκτους που έκαναν αίτηση.
  • Να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των κόκκινων σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές, μέχρι να αποκατασταθούν. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των νέων σχολείων σε Δένδρα, Πλατανούλια.
  • Να αποζημιωθούν σύντομα όσοι αγρότες έπαθαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή και στο δενδροκομικό κεφάλαιο στο 100% και να πάρουν άμεσα προκαταβολές αυτών των αποζημιώσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ