ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Α’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως «δεν συμμορφωνόμαστε στα καλούπια της κανονικότητας και δεν αφήνουμε κανένα μόνο σε αυτή τη συνθήκη» συλλογικότητες της Λάρισας πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία, μπρος στο Α’ Αρχαίο Θέατρο.

«… Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι θηλυκότητες βάλλονται ανέκαθεν από την πατριαρχία και πως τα περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας δεν έχουν και δεν θα μαθευτούν πότε.

Σε όλη αυτή τη συνθήκη, παρακολουθούμε να παρελαύνουν, για άλλη μια φορά, ‘’ειδικοί’’ παντός τύπου για να ξεπλύνουν στις οθόνες, στον τύπο και στις καθημερινές συναντήσεις, τους γυναικοκτόνους, τους βιαστές και τους παρενοχλητές που ξέβρασε η επικαιρότητα.

Ξανά και ξανά τους ακούμε να αναφέρονται στο φάσμα έμφυλης βίας που βιώνουμε ως ‘’μεμονωμένα περιστατικά’’, ‘’ εγκλήματα πάθους’’, ‘’ήταν η κακιά η ώρα’’, πράξεις που φέρουν εις πέρας ‘’τέρατα’’ από τα έγκατα της αστικής ηθικής τους. Ταυτόχρονα βλέπουμε στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ να γελοιοποιούνται πλήρως τα βιώματα τέτοιου είδους κακοποίησης, και να κοινοποιούνται δημόσια ακόμα και προσωπικά δεδομένα του θύματος, όπως αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Καρολάιν.

Η έμφυλη βία αναγνωρίζουμε πως είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία, βλέποντας πως με τις αντιδράσεις της προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στο θύμα, αναπαράγοντας μισογύνηκες και σεξιστικές ρητορείες του τύπου ‘’τι φορούσε;’’, ‘’τι ήθελε και πήγε;’’, ‘’τα’ θελε και τα’ παθε’’ κλπ.», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση η Queer Ομάδα Βλαχοντάνες.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ