ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Ανακοίνωση – κάλεσμα της Ενωσης Γονέων Λάρισας που τη συγκαλεί

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων να συναντηθεί με τις διευθύντριες Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, όπου έγινε φανερό ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο του κράτους δημιουργεί το έδαφος για λειτουργία του σχολείου χωρίς τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας σε συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας.

Ο λόγος για τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του υπουργείου που προβλέπουν την νόσηση του 50+1 μαθητών ως προϋπόθεση για να κλείσει ένα τμήμα, την ίδια ώρα που υπάρχουν πολυμελή τμήματα, όπου οι μαθητές στοιβάζονται κατ’ εφαρμογή του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης που αύξησε τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη σε συνθήκες πανδημίας.

Τα πολυμελή τμήματα στην Α’ βάθμια φτάνουν τους 25 ή και 26 μαθητές, ενώ στην Β’ βάθμια μπορεί να φτάνουν τους 30 μαθητές. Ο νόμος δημιουργεί την συνθήκη να στοιβάζονται 29 μαθητές σε τάξη στο Γυμνάσιο Γιάννουλης, την ώρα που υπάρχουν πάνω από 160 κρούσματα σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια στον νομό Λάρισας και η πόλη έχει ήδη μπει σε μίνι λοκ ντάουν. Οι διευθύντριες των διευθύνσεων εκπαίδευσης, κατά τις συναντήσεις μας, δεν έδωσαν τον αριθμό των πολυμελών τμημάτων, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα προς αποφυγή στην Α’ βάθμια αποτελεί το 21ο Νηπιαγωγείο στο Αβέρωφ, όπου σε μια αίθουσα στοιβάζονται 26 νήπια, σύμφωνα με καταγγελία γονέα, την ώρα που στο σχολείο υπάρχει κενή αίθουσα, με κίνδυνο την περαιτέρω διασπορά σε συνθήκες αυξημένης νόσησης σε παιδιά.

Το 21ο Νηπιαγωγείο δεν είναι το μόνο που λειτουργεί με άσχημους όρους τόσο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και αναφορικά με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η λίστα των προβλημάτων και των ελλείψεων στα νηπιαγωγεία είναι μεγάλη και εμπεριέχει κυρίως προβλήματα κτιριακά, που δημιουργούν με τη σειρά τους πολυπληθή τμήματα, στέγαση σε κοντέινερ, μετακινήσεις αλλά ταυτόχρονα η κατάσταση επιβαρύνεται με ζητήματα ελλιπούς καθαριότητας.

Ενδεικτικά παραδείγματα που φωτογραφίζουν το πρόβλημα:

  • 13ο Νηπιαγωγείο με δυναμικότητα 106 παιδιά, καθαρίζεται από μια καθαρίστρια μερικής απασχόλησης (3ωρη). Το σχολείο στεγάζει παιδιά σε κοντέινερ πριν τον σεισμό.
  • 29ο Νηπιαγωγείο στον Αγ. Θωμά, επίσης καθαρίζεται από μια καθαρίστρια μερικής απασχόλησης (3ωρη), ενώ και εκεί υπάρχει κοντέινερ.
  • 43ο Νηπιαγωγείο, μετά τον πρόσφατο σεισμό στεγάζει νήπια σε κοντέινερ, καθώς και το 6ο Νηπιαγωγείο στο οποίο έγινε έξωση από το παλιό ιδιόκτητο κτίσμα που στεγαζόταν. Εξαιρετικά μικρός αύλειος χώρος που εξυπηρετεί τις ανάγκες τεσσάρων σχολείων.
  • 39ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται εξολοκλήρου σε κοντέινερ, σε ένα σχολείο εργοτάξιο (21ο Δημοτικό) παρά το χρόνιο αίτημα για την κατασκευή νέου σχολείου.
  • Δημοτικό Φαλάνης, στεγάζεται εξολοκλήρου σε κοντέινερ, παρά τις πολλές υποσχέσεις για καινούριο σχολείο που άκουσαν με το παραπάνω οι γονείς από στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, μετά τον σεισμό της 3ης Μάρτη.
  • 55ο Νηπιαγωγείο, ένα σχολείο σκορπισμένο «στους τέσσερις ανέμους», που και φέτος στέλνει παιδιά στην 110 ΠΜ, δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του σχολείου, αφού η προσωρινή λύση που επιλέχθηκε για την στέγαση των παιδιών στην περιοχή του Σταθμού, δεν είναι ακόμη έτοιμη κατασκευαστικά.
  • 21ο Δημοτικό, άλλο ένα περιπλανώμενο σχολείο, στο οποίο μετά βίας αποφεύχθηκε η λειτουργία σε βάρδια, αφού ακόμα εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης από τον σεισμό.
  • 1ο ΔΑΔ, ένα ειδικό σχολείο που στεγάζεται στην πίσω αυλή του πρώην Αθλητικού Γυμνασίου σε λίγες και εξαιρετικά μικρές προκάτ αίθουσες με φεγγίτες και εξωτερική τουαλέτα.

Στον κατάλογο των προβλημάτων και ελλείψεων στα σχολεία της πόλης προστίθενται το καθεστώς των συστεγάσεων των περισσότερων Νηπιαγωγείων με Δημοτικά, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ομαλή και πλήρη εκπαιδευτική διαδικασία, αφού τα σχολεία κτιριολογικά με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές, δεν αποτελούνται μόνο από σχολικές αίθουσες, αλλά και από εργαστήρια, τραπεζαρίες, αποδυτήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κλπ, που σε πολλά σχολεία λείπουν, αφού έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης πολλά προβλήματα εντοπίζονται σε ακατάλληλους και μικρούς αύλειους χώρους με επικινδυνότητες και ελλείψεις, όπως στέγαστρα κλπ.

Σοβαρό πρόβλημα για πολλά σχολεία αποτελεί το ζήτημα της καθαριότητας, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς ,από την κυβέρνηση, για την κάλυψη των αναγκών  καθαριότητας στα σχολεία, παρά μόνο προσλαμβάνονται κάθε χρόνο εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), που πολλοί από αυτούς είναι μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα για τις 157 σχολικές μονάδες του Δήμου Λάρισας υπάρχουν 90 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6ωρες) και 67 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης (3ωρες), εκ των οποίων οι 13 απορρίφθηκαν λόγω προσόντων και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Είναι φανερό από τις ελλείψεις που μας καταγγέλλονται από γονείς σχολείων, ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (3ωρες) δημιουργούν πρόβλημα στην καθαριότητα των σχολείων, σε συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας. Η επέκταση των συμβάσεων των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους, όταν γίνει με ίδιους πόρους από τον Δήμο Λαρισαίων, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του, δηλαδή τις τσέπες των δημοτών.

Σε πολλά σχολεία εντοπίζονται κενά σε εκπαιδευτικούς, ειδικότητες, βοηθητικό προσωπικό και παράλληλες στηρίξεις, οι οποίες μοιράζονται σε πάνω από ένα παιδί που τις έχει ανάγκη για εξοικονόμηση κονδυλίων από το υπουργείο. Την ίδια ώρα οι διευθύντριες Α’ βάθμιας  και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, κατά τις συναντήσεις μας δεν αποκάλυψαν τον συνολικό αριθμό των κενών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ υπερθεμάτισαν για τις 11700 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πανελλαδικά, που όμως δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της αναστολής προσλήψεων που ίσχυε από το 2010.

Δεν πήραμε καμιά απάντηση για τη μη μοριοδότηση από το υπουργείο σε μαθητές του Δήμου Λάρισας, στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε για την άδικη και παράλογη απόφαση να μην εξεταστούν του χρόνου μαθητές που δίνουν για δεύτερη φορά, στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, αλλά σε αυτό των Λατινικών, παρότι δεν το έχουν διδαχτεί.

Τέλος μας προβληματίζει ιδιαίτερα που τουλάχιστον 20.000 παιδιά πανελλαδικά έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ από φέτος θα ισχύσει ξανά η «Τράπεζα Θεμάτων» που θα καταστήσει το Λύκειο μία ατέλειωτη εξεταστική αρένα με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, σε δύσκολες συνθήκες εντεινόμενης ακρίβειας, απολύσεων κλπ.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για ζητήματα που δεν είναι σε γνώση μας, καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς ξεχωριστά να προκρίνουν τον συλλογικό αγώνα, δίπλα στην Ένωση Γονέων και να παρευρεθούν στην ανοικτή σύσκεψη-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18.30 στον προαύλιο χώρο του 1ου Λυκείου με την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας. Σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, η σύσκεψη θα μεταφερθεί εντός του σχολείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ