ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ FACEBOOK – MESSENGER – INSTAGRAM. ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), μετά από ένα μπλακ άουτ που κράτησε πάνω από έξι ώρες, επανήλθαν σε λειτουργία Facebook, Instagram και Whatsapp. Υπενθυμίζεται πως λίγο μετα τις 18.30 (ώρα Ελλάδας) τα τρία δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέρρευσαν προκαλώντας κρίση … πανικου παγκοσμίως.

Όπως ενημέρωσαν οι μηχανικοί της εταιρείας, το τεράστιο πρόβλημα σε Facebook, Instagram και WhatsApp προκλήθηκε από αλλαγές στη διαμόρφωση βασικών δρομολογητών.

«Η ομάδα μηχανικών μας διαπίστωσε πως οι αλλαγές διαμόρφωσης σε βασικούς δρομολογητές που συντονίζουν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ κέντρων πληροφοριών προκάλεσε προβλήματα που διέκοψε αυτήν την επικοινωνία» επισημάνθηκε σε σχετική ενημέρωση.

«Αυτή η διακοπή κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το σύστημα επικοινωνίας των κέντρων πληροφοριών, οδηγώντας τους σέρβερ σε διακοπή λειτουργίας» ανέφερε επιπλέον η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια η Facebook διαβεβαίωσε πως τα συστήματά της είναι «και πάλι σε λειτουργία και εργαζόμαστε για να επιστρέψουμε στις παλιές εργασίες. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή τη φορά θεωρούμε ότι η πηγή αυτής της διακοπής, ήταν ένα πρόβλημα με την αλλαγή διαμόρφωσης» ξεκαθαρίστηκε.

«Δεν κινδύνευσαν προσωπικά στοιχεία»

Παράλληλα, η εταιρεία υποστήριξε πως δεν ετέθησαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς black out που διήρκεσε για αρκετές ώρες.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως πωλούνται δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών σε χάκερ.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχεία πως τα στοιχεία χρηστών μας ετέθησαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας» διαβεβαίωσε.

Ο CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για τα προβλήματα που υπήρξαν στις πλατφόρμες της.

Το χρονικό του μπλακ άουτ

Σύμφωνα πάντως με την krebsonsecurity.com, νωρίς το πρωί ώρα Αμερικής, κάτι εντός του Facebook προκάλεσε το εξής φαινόμενο: τα αρχεία που καθόριζαν τα σημεία εισόδου από τα οποία έμπαιναν οι χρήστες και οι ψηφιακές συσκευές στο Facebook αλλοιώθηκαν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας Κέντικ, γύρω στις 11:39 (ώρα ΗΠΑ) κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) της εταιρείας. Το εν λόγω πρωτόκολλο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον οι internet provider σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται την κίνηση και τα αιτήματα των χρηστών σχετικά με τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες που θέλουν να επισκεφτούν. Με απλούς όρους, όπως αναφέρει η ertnews.gr, κάποιος   άλλαξε τον «χάρτη του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Το αποτέλεσμα είναι αν κάποιος πληκτρολογούσε στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάβει μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ξέρει πού να τον πάει.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Συνταρακτικές αποκαλύψεις

Οταν συνέβη χθες το πρωτοφανές blackout, το Facebook Inc. και το Instagram βάλλονταν ήδη από τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal, η οποία παρουσίασε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας για μελέτη που έδειχνε ότι οι αναρτήσεις διασημοτήτων όπως η Κιμ Καρντάσιαν προκαλούν αρνητικά αισθήματα στους χρήστες σχετικά με την εικόνα τους.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι ερευνητές της Facebook είχαν προειδοποιήσει την εταιρεία πως το Instragram προκαλεί άγχος και κατάθλιψη στα νεαρά κορίτσια, τα οποία αναπόφευκτα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα ιδεώδη της διαδικτυακής ομορφιάς και τελειότητας.

Το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας οδήγησε στην απόφαση να κληθούν για εξηγήσεις στην αμερικανική Γερουσία εκπρόσωποι της Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram. Με αφορμή την ακρόαση, η Wall Street Journal δημοσιοποίησε έξι από τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας στα οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ