ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, με σχετική ανακοίνωσή του, προσκαλεί τον/την  κάθε ενδιαφερόμενο/η,  στην Ολομέλεια του Τμήματος, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φαλάνης Λάρισας.

Τα θέματα της Ολομέλειας είναι:

Προγραμματισμός Δράσης του Αγροτικού Τμήματος για το επόμενο χρονικό διάστημα

Συζήτηση επί των αγροτικών προβλημάτων (τοπικών και εθνικών) και προτάσεις επ’ αυτών

Η Ολομέλεια του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, θα είναι ανοιχτή όχι μόνο στα μέλη του Τμήματος αλλά και προς όλους τους φίλους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, γεωτεχνικούς που επιθυμούν να λάβουν μέρος και να παραβρεθούν.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος, τα προβλήματα των παραγωγών, γεωργών και κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας, είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Η κρίση της πανδημίας από τη μία, τα συχνά, έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα από την άλλη, τους έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους. Το εισόδημά τους διαρκώς συμπιέζεται, ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές αποδεικνύονται, όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά κι επιζήμιες. Τα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ούτε κατ’ ελάχιστο δεν επαρκούν, ώστε να ανακουφίσουν τον πρωτογενή τομέα.

Τα προβλήματα είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά:

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών στις ζωοτροφές, με τις μειώσεις στο ΦΠΑ να μην επαρκεί ως μέτρο, αφού συνιστά κάτι μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου.

Το κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα αγροτικά εφόδια και η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, εξανεμίζει τις όποιες συγκυριακές αυξημένες τιμές υπάρχουν σε διάφορα αγροτικά προϊόντα, πλήττοντας ιδιαίτερα τους παραγωγούς, ενώ το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και πετρέλαιο) έχει αυξηθεί σε υπερθετικό βαθμό.

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει και με το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, όπου μεγάλος αριθμός αιτημάτων, που σχετίζονται με τις άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού, δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, με αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες και την άρδευσή τους.

Επίσης , τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ειδικά από τον παγετό αλλά και για το έγγειο κεφάλαιο σε πληττόμενες περιοχές από τον «Ιανό»

Τα παραπάνω δυσμενή γεγονότα, αλυσιδωτά, πλήττουν και τις  μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα του νομού Λάρισας

Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, η παρουσία όλων των αγροτών και γεωτεχνικών στην ολομέλεια του Τμήματος, την  Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φαλάνης Λάρισας, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.