ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΙΝΙ LOCK DOWN ΣΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Σε άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Π.Ε. Λάρισας προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη και την αναπλ. υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα.

Στην εισήγησή του ο κ. Πλεύρης ανέφερε:

“Μία πρώτη διαφορά από τις προηγούμενα μέτρα που υπήρχαν, είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες.

Εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι.

Σήμερα, αυτό το οποίο έχουμε να ανακοινώσουμε είναι ότι από εδώ και στο εξής, οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια.

Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων, να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση.

Συνεπώς, οι «κόκκινες» περιοχές που θα ανακοινώνονται από εδώ και στο εξής δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη λήψη των μέτρων.

Δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο ότι δεν θα μπορεί η ψυχαγωγία, η εστίαση να μην έχει μουσική. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά.

Επιπλέον, εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Όλοι πρέπει να προστατευτούν από τον κορονοϊό και προστασία είναι ο μεγαλύτερος εμβολιασμός.

Έχει φανεί ότι στις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, και τα κρούσματα είναι λιγότερα και τα περιστατικά που νοσούν είναι λιγότερα και ακόμα περισσότερο πολύ λιγότερα είναι τα περιστατικά της βαριάς νόσησης, όπως θα σας πει αναλυτικά και η αναπληρώτρια Υπουργός, η κυρία Γκάγκα.

Συνεπώς, το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Για αυτό το λόγο, ο ΕΟΔΥ κινείται μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και το Υπουργείο, προκειμένου να πάμε στις περιοχές που έχουν την λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Αντίστοιχα, έχει καταστεί σαφές ότι ο εμβολιασμένος και μεταδίδει δυσκολότερα και νοσεί δυσκολότερα και πολύ περισσότερο δεν παράγει μεγάλες νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες.

Συνεπώς, στα πλαίσια της προστασίας όλων- και των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων- θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στην κατεύθυνση των χώρων όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

Ξεκινάμε ήδη από τώρα αναφορικώς με την εστίαση. Στην εστίαση, όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Θα μπορεί να υπάρχει κανονικά η διασκέδαση και η εστίαση. Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.

Στους χώρους, λοιπόν, διασκέδασης υπάρχει πλέον πλήρης ελευθερία σε όσους είναι εμβολιασμένοι και οι χώροι είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, κλειστοί χώροι.

Αντιστοίχως στους ανοιχτούς χώρους, όσοι επιλέξουν να είναι μόνο για εμβολιασμένους θα ισχύουν τα αυτά μέτρα, δηλαδή θα έχουμε πλήρη λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν άτομα εντός αυτών των χώρων, τα οποία είτε δεν είναι εμβολιασμένα είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για τους άλλους χώρους που είναι μικτούς στη διασκέδαση, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Άρα οι περιορισμοί στους μικτούς χώρους ισχύουν ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι, μη εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως εκάστοτε έχουν ανακοινωθεί, καθώς όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν στην απλοποίηση και ομαδοποίηση των μέτρων.

Στόχος μας είναι, μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας και με μια πίεση που έχει ο κόσμος, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται, να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης. Σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά να κερδίζουμε πίσω και τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας. Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προστατευόμαστε συνολικά και ως άτομα και ως κοινωνία.

Με αυτή, λοιπόν, την έννοια θέλουμε να δώσουμε το σαφές μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, που είναι στους εμβολιασμένους και για τους ίδιους να μη μεταδώσουν αλλά και για να νοσήσουν, οι ελευθερίες είναι τέτοιες που θα φτάνουν στο πλαίσιο της κανονικότητας.

Ελευθερίες όμως αποκτούν όλοι. Για αυτό το λόγο δεν θέλουμε να διατηρούμε περιορισμούς ως προς την κυκλοφορία. Όπου παραμένουν οι περιορισμοί είναι για να μας προστατεύσουν όλους. Και τους εμβολιασμένους αλλά και τους ανεμβολίαστους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την καλή λειτουργία συνολικά όλων των δομών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε χρειαστεί.

Πλέον, είμαστε στη διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ