Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: AΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΔΑΜΑΣΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Στις εκδηλώσεις για τη σημερινή επέτειο της Απελευθέρωσης του Δαμασίου από τον Τουρκικό ζυγό, που γιορτάστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δαμασίου, παραβρέθηκε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων , η κ. Λιακούλη δήλωσε:

«Συμπληρώνονται φέτος 109 χρόνια από την απελευθέρωση του Δαμασίου από τους Τούρκους, καθώς το Δαμάσι, ήταν το μόνο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου, που παρέμεινε υπόδουλο και απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 5 Οκτωβρίου του 1912 και  μάλιστα , μετά από πολεμική σύρραξη.

Μια μέρα ορόσημο για το Δαμάσι,  αφού ενσωματώθηκε επίσημα στο Ελληνικό κράτος, αποτινάσσοντας τον τουρκικό ζυγό που το καταδυνάστευσε, 91  χρόνια μετά από την ηρωική έναρξη της Επαναστάσεως του 1821.

Το πολύπαθο Δαμάσι, που η μοίρα του έλαχε να δοκιμάζεται περισσότερο, όχι μόνο λόγω της παραμονής της δουλείας του κατά την περίοδο της ύστερης Τουρκοκρατίας,  αλλά και λόγω των πρόσφατων καταστροφών του Εγκέλαδου της 3ης  Μαρτίου, που ακόμη έχει αφήσει νωπά τα σημάδια του.

Φέτος, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το χωριό, τα σπίτια και τις δραστηριότητες των κατοίκων, τιμήσαμε τα «Ελευθέρια Δαμασίου», με  λιτές εκδηλώσεις, αλλά και με αγωνιστικό φρόνημα και πείσμα να ανασυγκροτήσουμε το όμορφο και δυνατό αυτό χωριό, να δώσουμε δύναμη στους Ανθρώπους του  και να πιέσουμε την Κυβέρνηση, για την γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών και την επιστροφή της ζωής, στην κανονικότητα.

Σήμερα, τιμήσαμε με σεβασμό και κατάνυξη τους αγωνιστές που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας και του τόπου τους, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Λευτεριά.

Όμως ταυτόχρονα, είδαμε τους νέους «ήρωες» της καθημερινότητας, τις 60 οικογένειες στο Δαμάσι που μένουν ακόμη στους οικίσκους, τους παραγωγούς που έχασαν τις σοδειές τους από την παγωνιά, τις οικογένειες που μένουν αβοήθητες σε συνθήκες χαοτικές, με μπάζα και ανοιχτές τάφρους γεμάτες δυσοσμία, χωρίς προοπτική για άμεση αποκατάσταση.

Σήμερα, το λυτρωτικό μήνυμα της Απελευθέρωσης, συναντά την ελπίδα και τον σύγχρονο αγώνα μας να αναγεννηθεί το Δαμάσι και σύντομα να επιστρέψει στους ρυθμούς και την κανονικότητα που του πρέπει.

Είναι ο Τόπος μας, είναι οι Άνθρωποί μας. Νοιαζόμαστε! #Κανείς Μόνος»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ