ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΕΙΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος και ζήτησε επιπλέον μέτρα στήριξης των τοπικών ΜΜΕ

Τα προβλήματα του περιφερειακού τύπου, που εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός από τον αρμόδιο υφυπουργό, υλοποιείται η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και του περιοδικού τύπου μέσω της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών (2%) ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017-2020. Επιπλέον έχει απαλλαγεί η περιφερειακή τηλεόραση ως το τέλος του 2022 από τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης 5%, ενώ προχωράει η διαδικασία αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχα τη χαρά να συναντήσω τον υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, μα πάνω απ’ όλα καλό φίλο, Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο συζητήσαμε γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικότερα για την ενίσχυση του επαρχιακού Τύπου και των περιφερειακών ΜΜΕ.

Προερχόμενοι και οι δύο από την ελληνική περιφέρεια γνωρίζουμε καλά τη σημασία του τοπικού Τύπου για τις τοπικές κοινωνίες. Τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, είτε πρόκειται για παραδοσιακές εφημερίδες, είτε για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, είτε για ενημερωτικά site, κατά κανόνα είναι πολυφωνικά με σεβασμό σε κάθε άποψη, θα έλεγα οάσεις σοβαρής και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Η Θεσσαλία διαθέτει τέτοια μέσα ενημέρωσης, που διακρίνονται για το κύρος και την αξιοπιστία τους, την αναγνωσιμότητα και τη θέασή τους, που θα ζήλευαν και αθηναϊκά ΜΜΕ. Ωστόσο, είναι γεγονός πως, κατά την περίοδο της πανδημίας, η διαφημιστική δαπάνη των επιχειρήσεων μειώθηκε με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα έσοδα των ΜΜΕ από τις διαφημίσεις που είναι “οξυγόνο ζωής” για τα υγιή Μέσα. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξεταστεί κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των περιφερειακών που έχουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, αλλά και την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής περιφέρειας, μέσω της ανάδειξης των προβλημάτων της.

Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ανέδειξε την ανάγκη να στεκόμαστε όλοι στο πλευρό των ανθρώπων του περιφερειακού Τύπου με σκοπό την έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και, φυσικά, την επικοινωνία σε κεντρικό επίπεδο των τοπικών αναγκών. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα δρομολογηθούν και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ