ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μέτρα στήριξης περίπου 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος ενεργειακής ακρίβειας. Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαφημίσει τις κυβερνητικές ενέργειες, κάνοντας λόγο για σημαντικές πρωτοβουλίες εν μέσω πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Μίλησε για τις δικές του ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε μαζί με υπουργούς από άλλα κράτη-μέλη, για διεύρυνση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσα από επενδύσεις στη διαφοροποίηση της ενεργειακής βοήθειας.

Σε εθνικό επίπεδο, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση «υλοποιεί στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με επιπλέον έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης».

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί μετά από έναν με δύο μήνες, εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που τόνισε πως το μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh τον μήνα δεν θα δεχτεί ανατίμηση μεγαλύτερη των 2-3 ευρώ το μήνα. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης τα εξής:

Υπερδιπλασιασμό της εισφοράς ενεργειακής μετάβασης από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα, που από 150 εκατομμύρια ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ
Διπλασιασμός επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά και αύξηση της κρατικής στήριξης κατά 100%
Κρατική επιδότηση 60 ευρώ τη MWh (από 30 ευρώ), που σημαίνει 18 ευρώ το μήνα σε ένα μέσο νοικοκυριό (με κατανάλωση έως 300 kWh σε μηνιαία βάση)
Στήριξη με 80 ευρώ τη MWh στους δικαιούχους του οικονομικού τιμολογίου, που συνεπάγεται μηνιαία επιδότηση 24 ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ