Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ «PRAKTIKER»

Ν’ ανακληθεί η παράνομη κι εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, συνδικαλιστή στο κατάστημα της εταιρείας «Praktiker Hellas» στη Λάρισα, ζήτησε στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως επισήμανε, η  εταιρεία «Praktiker» προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζομένου της στο κατάστημα της Λάρισας, ο οποίος είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής στο τοπικό παράρτημα του Επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία και αντιπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Κατήγγειλε ότι αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες με τις αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου, σε τροποποίηση της σύμβασής του και σε αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή – χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην εντάσσεται πλέον στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, που ήταν από την αρχή της εργασιακής του σχέσης με την εταιρεία, με άμεση συνέπεια στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Επειδή ο εργαζόμενος αντέδρασε όπως όφειλε στην επίθεση αυτή, η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυσή του.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε ότι η εργοδοσία της «Praktiker» με την ενέργεια αυτή επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς για να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα σχέδιά της για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ακολουθεί τη γνωστή μέθοδο των εργοδοτών, να χτυπούν τους συνδικαλιστές, για να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Απαίτησε από την κυβέρνηση να ανακληθεί άμεσα η παράνομη και εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Εμπαιγμός και κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης

Στην απάντησή του εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, παρότι παραδέχθηκε πως το ΣΕΠΕ Λάρισας χαρακτήρισε βλαπτική τη μονομερή αλλαγή της εργασίας του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ουσιαστικά παρείχε πλήρη κάλυψη στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και παρέπεμψε στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να επιλυθεί το πρόβλημα, όπως έγινε και σε ανάλογη περίπτωση με εργαζόμενη στα Χανιά.

Την πολιτική που δίνει «αέρα στα πανιά» των εργοδοτών και ενισχύει την ασυδοσία τους, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας ότι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που σηκώνουν το κεφάλι και δεν δέχονται αντεργατικές πρακτικές, γίνονται το τελευταίο διάστημα, σε πολλές επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε εμπαιγμό και κοροϊδία τη στάση της κυβέρνησης που παραπέμπει στα πολιτικά δικαστήρια, όπως μάλιστα παρέπεμψε και εκπρόσωπος του υπ. Εργασίας τους εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν πρόσφατα, στην Αθήνα για την ανάκληση της συγκεκριμένης απόλυσης.

Επισήμανε ότι και η συγκεκριμένη περίπτωση, στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να επιβληθεί «σιγήν ιχθύος» στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, σπαστά ωράρια, στη δουλειά τις Κυριακές, τους μισθούς – πείνας και στηρίζεται πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, το νόμο Χατζηδάκη. Πρόσθεσε πως η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας πάει «χέρι – χέρι» με τις συνδικαλιστικές διώξεις και την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, προσπάθεια που δεν πρόκειται να περάσει, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ