ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ F – 15 ΠΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας

Πριν λίγες ημέρες προσγειώθηκαν στην πόλη μας 15 αμερικανικά αεροσκάφη F – 15E Strike Eagle από την 336η Μοίρα μαχητικών της αεροπορικής βάσης Seymour Johnson, στη Βόρεια Καρολίνα, για τη συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι Αμερικανοί πιλότοι, από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα συνεκπαιδευθούν με τους πιλότους της 337 Μοίρας σε όλο το FIR Αθηνών, με δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ με διεύθυνση από τη Διοίκηση Ευρώπης – Αφρικής της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE – AFAFRIKA).

Μαζί με τους πιλότους, κατέφθασε με γιγαντιαίο αμερικανικό μεταγωγικό και το αναγκαίο προσωπικό υποστήριξης με όλο το σχετικό υλικό.

Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες που τα F-15 επισκέπτονται το αεροδρόμιο της πόλης μας για συνεκπαίδευση με Έλληνες πιλότους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ έχουν σχεδιασθεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ σε αποστολές που συνθέτουν ένα πλήρες φάσμα πολεμικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Σύνθετων Αμυντικών και Επιθετικών Αεροπορικών Τακτικών Αεροπορικής υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών ( Joint Terminal Attack Controller – JTAC ). Εναέριας Μάχης. Προστασίας – Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καταγγέλλει και καταδικάζει την Συνεκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ιπτάμενους, τεχνικούς και βοηθητικό προσωπικό των ΗΠΑ, για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Όλες αυτές οι κοινές ασκήσεις, οι εξοπλισμοί, οι αποστολές στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και προστασία της χώρας μας, αντίθετα η βαθύτερη συμμετοχή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σημαίνουν μόνο νέα δεινά για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Όλη αυτή η κινητικότητα των Αμερικανών προβλέπεται στην κατάπτυστη και επικίνδυνη για το λαό μας «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των  αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή την Συμφωνία –την οποία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ- ετοιμάζεται να ανανεώσει η Ν.Δ. και μάλιστα σε 5ετή βάση.

Αυτή η συμφωνία έρχεται και «κουμπώνει» και με την πρόσφατη Ελληνογαλλική  Συμφωνία, η οποία στοχοποιεί ακόμα περισσότερο τη χώρα. Δίπλα στις βάσεις των ΗΠΑ προστίθενται πλέον και οι γαλλικές υποδομές.

Ανησυχούμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η Μαγνησία θα μετατραπούν σε «μαγνήτη» επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο λαός να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ