ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Αναφορές κατέθεσαν ο Βασίλης Κόκκαλης και η Αννα Βαγενά – Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Φ. Κουρεμπές

Αναφορά στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Αγιάς, λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων εικοσιτετράωρων.

Ο κ. Κόκκαλης επισυνάπτει επιστολή του δήμου Αγιάς στην οποία καταγράφεται η έκταση της ζημιάς σε κάστανα και μήλα, ζητώντας την άμεση δρομολόγηση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η επιστολή του δήμου Αγιάς αναφέρει τα εξής: «Η μεγάλη έκταση καστανοδασών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς-Μουρεσίου έδωσε την ευχέρεια να δημιουργηθούν καστανοπερίβολλα στους Δήμου μας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάστανο να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβούνιου και του Πηλίου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς έχουν ιδρυθεί στους ορεινούς οικισμούς τα τελευταία χρόνια, τρεις αγροτικοί-μεταποιητικοί συνεταιρισμοί με κύριο προϊόν παραγωγής και εμπορίας το κάστανο, στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών ένας αγροτικός συνεταιρισμός στα ιστορικά Αμπελάκια και στα διοικητικά όρια του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ο αρχαιότερος και μακροβιότερος αγροτικός συνεταιρισμός που εμπορεύεται κάστανα. Παράλληλα όμως έχει ενισχυθεί και η ενασχόληση των γυναικών με την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων από το κάστανο, όπως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδας και αλεύρων.

Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα σε όλη την Θεσσαλία επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (συνολικά μετρήθηκαν 700ηιηι περίπου ύψους βροχής ) οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του καστάνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες μας να μην έχουν πρόσβαση στα καστανοπερίβολα τους και να μην μπορούν να συγκομίσουν τον καρπό τους, ο οποίος λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών είτε να παρασύρεται από τα νερά της βροχής είτε να αποτελεί τροφή για τα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά που ευνοούνται σημαντικά απ’ αυτές τις συνθήκες.

Αθροιστικά λοιπόν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί με τις ασθένειες και του εχθρούς της καστανιάς (μελάνωση, έλκος και σφήγκα της καστανιάς) έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες με αποτέλεσμα η ζημιά που έχουν υποστεί οι καστανοπραραγωγοί να θεωρείται πάρα πολύ μεγάλη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών-μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου του Μαυροβούνιου και του Πηλίου. Επισημαίνεται επίσης ότι ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.»

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα, 11/10/21 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά διαβιβάζοντας κοινή επιστολή, που συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης και ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, κ. Πατής (Παναγιώτης) Κουτσάφτης, με θέμα την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην καλλιέργεια του κάστανου, αλλά και του μήλου και των ψυχανθών, στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα από την Τετάρτη 6/10/21 μέχρι και σήμερα σε όλη την Θεσσαλία και οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του κάστανου, έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εν λόγω καλλιέργεια, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου. Επιπλέον, οι σφοδρές βροχοπτώσεις αποκλείουν την πρόσβαση των καλλιεργητών στα καστανοπερίβολα τους, με αποτέλεσμα ο καρπός τους είτε να παρασύρεται ανεξέλεγκτα από τα νερά της βροχής λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών είτε να αφήνεται εκτεθειμένος στα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά. Αντίστοιχη ζημιά έχουν δε υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου, τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά, αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά.

Οι συνυπογράφοντες την επιστολή τονίζουν πως η συνολική ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών-μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου και αιτούνται να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών, να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει τα αιτήματα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς-Μουρεσίου και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Φ. ΚΟΥΡΕΜΠΕ

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου  θα βρίσκεται στην Λάρισα ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΣΎΡΙΖΑ  ΠΣ  και πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές .

Θα επισκεφτεί  τις πληγείσες  αγροτικές περιοχές και καλλιέργειες του Δήμου Αγιας . Θα έχει  συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα , με εκπροσώπους των αγροτών και με τα διοικητικά συμβούλια  των συλλόγων τους .

Θα συναντηθεί  με τον δ/ντη του ΕΛΓΑ στην Λάρισα, να ενημερωθεί για την πορεία  των αποζημιώσεων σε όλο το Νομό των αγροτών  και να συμβάλει στην όσο ταχύτερη  αποζημίωση των χτυπημένων  από την κακοκαιρία αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου  Αγιάς.

Στις  18:00 θα δώσει συνέντευξη τύπου  στα ΜΜΕ  στα γραφεία του κόμματος Δευκαλίωνος 11. Θα αναφερθεί στα προβλήματα της Αγροτών,  στην αντιμετώπιση  τους, και τις θέσεις του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com