Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΧΡΕΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

Στις εκδηλώσεις για την 78η επέτειο από την εκτέλεση των δημοτών Γαλήνης και Πλατυκάμπου, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας,  παραβρέθηκε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής,  Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων στη Γαλήνη και στο Ηρώο Εθνικής Αντίστασης στον Πλατύκαμπο , η κα Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε:

«Με συγκίνηση βρίσκομαι στη γενέτειρά μου, για να τιμήσω τους ήρωες  που αντιτάχθηκαν στον ναζισμό και άνοιξαν το δρόμο για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι στον  τόπο μας, στα δικά μας χώματα του Δήμου Κιλελέρ,  που βάφτηκαν με το αίμα αθώων από τις θηριωδίες των Γερμανών.

Σήμερα, τιμούμε και μνημονεύουμε τη θυσία των 54 πατριωτών μας,   του ιστορικού και ένδοξου Κιλελέρ, που γεννά μέσα στους αιώνες, αγωνίστριες και αγωνιστές. Στον Πλατύκαμπο, εκτελέστηκαν 54 κάτοικοι, άμαχοι πολίτες, νέοι και γέροι, μαζί και πατριώτες από τη Γαλήνη, το Μελισσοχώρι και τη Γλαύκη. Οι Γερμανοί, δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτή τη βέβηλη πράξη, αλλά έκαψαν και το χωριό, επειδή η περιοχή μας  ενοχοποιήθηκε για μία αποτυχημένη αντιστασιακή απόπειρα-σαμποτάζ,  στο αεροδρόμιο της Λάρισας.

Όλοι έπεσαν θύματα του ανελέητου γερμανικού φασισμού…

Τα αντίποινα όμως των ναζί στην αντίσταση, δεν έσβησαν ποτέ τη δίψα και το πάθος του λαού μας, για την Ελευθερία.

Δικό μας ιερό χρέος,  ως ελάχιστο δείγμα  μνήμης και σεβασμού προς τους  συμπατριώτες  με το αδούλωτο φρόνημα και την ελεύθερη ψυχή, είναι να διαφυλάξουμε τη θυσία τους ως Ιερή παρακαταθήκη και αδιαπραγμάτευτο χρέος μας και  οι αξίες τους και τα ιδανικά τους να οδηγούν τα βήματά μας, μέσα στην ιστορία μας.

Με τον φασισμό, δεν έχουμε τελειώσει. Καταφέραμε ισχυρά πλήγματα, αλλά το «αυγό του φιδιού» είναι εδώ, σε διαρκή επώαση, περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να ξαναθεριέψει.

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη  των αγωνιστών που αντιτάχθηκαν στο φασισμό, γιατί μόνο τότε, η θυσία τους υψώνεται στη σφαίρα της αιωνιότητας , αλλά και γιατί η Ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται και να διασφαλίζει για τις επόμενες γενιές , ότι οι θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα δεν θα εμφανιστούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! »

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ