Η ΕΟΑΣΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας

Κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει σε οικισμούς του Δήμου, σε σπίτια και καταστήματα στα παράλια και βέβαια την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Εκτιμάμε ότι η απώλεια παραγωγής στα κάστανα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% με αποτέλεσμα οι αγρότες καστανοπαραγωγοί να έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος που το στήριζαν στο μάζεμα και πώληση του κάστανου.

Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες γίνονται έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής. Ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο.

Η ΕΟΑΣΝΛ άμεσα επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις.

Διεκδικούμε επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος και αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα ή πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελείται από δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στην αγροτική οδοποιία με συνέπεια οι δρόμοι να είναι απροσπέραστοι για τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μεταφέρουν την παραγωγή τους, να πάνε στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Επιτέλους πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προστασίας. Οι πλημμύρες δεν είναι αναγκαίο κακό τον χειμώνα, θυσιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βωμό του κέρδους και της λογικής «κόστους-οφέλους». Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Καλούμε τους αγρότες του Δήμου Αγιάς που έχουν πληγεί, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δίκιο τους και το δικαίωμα τους να καλλιεργούν και να πληρώνονται τον μόχθο τους. Να συσπειρωθούν πιο μαζικά και δυναμικά στους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ