Η ΕΛΙΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ – Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ καλεί φορείς και σωματεία σε σύσκεψη για την ΥΓΕΙΑ στο αμφιθέατρο Γ.Ν. Λάρισας την Πέμπτη

Μετά από τρία κύματα έξαρσης της πανδημίας και ενώ εξελίσσεται η τέταρτη επιδημική έξαρση, ποιά πείρα απεκόμισε η κυβέρνηση και οι συν αυτή 5η ΥΠε και διοίκηση του ΓΝ Λάρισας; Ανέλυσαν τα δεδομένα και κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδηγό για την περαιτέρω πιο αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και των εξ αυτής συσσωρευμένων προβλημάτων;

Aτυχώς η απάντηση είναι όχι.

Ούτε ανάλυση δεδομένων έγινε, ούτε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, ούτε βεβαίως εξαγωγή συμπερασμάτων και ως εκ τούτου και πάλι το σχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

Υπάρχει αντιθέτως αυτοσχεδιασμός με προσήλωση στον αντιλαϊκό στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός στην 85η Δ.Ε.Θ, «όλα για τους λίγους» και αποσαφήνισε περαιτέρω για τον χώρο της Υγείας ο νέος υπουργός υγείας, λέγοντας ότι «το ΕΣΥ είναι εθνικό, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι και κρατικό». Με άλλα λόγια η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ είναι κυβερνητική προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία δρομολογούνται να γίνουν με βάση τις κατευθύνσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (Ο.ΔΙ.Π.Υ Α.Ε). Και μόνο η αναφορά σ’ αυτόν τον αντιδραστικό Οργανισμό, που συστάθηκε το 2020, είναι αποκαλυπτική για το μέλλον της δημόσιας Υγείας και των λαϊκών συμφερόντων. Με βάση κριτήρια  «κόστους – οφέλους», επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα οδηγηθούν να λειτουργούν ολοκληρωμένα ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες», απαλλάσσοντας το κράτος από τις σχετικές δαπάνες. Με αλλά λόγια το παιγνίδι είναι «στημένο» και προδιαγράφονται δυσμενείς προοπτικές για το δύσμοιρο και καταταλαιπωρημένο Γ.Ν.Λ το οποίο, μετά την από ετών δρομολογημένη αποδυνάμωση του και διάλυση των πεπαλαιωμένων και εγκαταλελειμένων υποδομών του, θα κληθεί να ανταποκριθεί σε κριτήρια επιβεβλημένης κερδοσκοπίας.

Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί και η ψευδής και παράλογη αποτίμηση των κυβερνητικών και εντοπίων παραγόντων, ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας «προσέφερε σημαντική βοήθεια» στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποκρύπτοντας την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του «αποστειρωμένου» κατά τα λοιπά ιδιωτικού τομέα με παχυλές αποζημιώσεις.

Στην προώθηση του στόχου της άλωσης του Ε.Σ.Υ από τους κερδοσκόπους εντάσσεται και η εργαλειοποίηση του εμβολίου. Το εμβόλιο από όπλο κατά της πανδημίας έχει αναχθεί από την κυβέρνηση σε μέσο διάσπασης του λαού και των εργαζομένων, σε εκδικητική τιμωρητική επιβολή, όταν η «ατομική ευθύνη» δεν αρκεί και δεν συναινεί για ποικίλους λόγους. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος και «δόγμα του σοκ» για την προώθηση της βίαιης ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ, με παράλληλη αποδυνάμωση του, εφ’ όσον μέσω της «υποχρεωτικότητας» πάνω από 6.000 απαραίτητοι εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός του συστήματος με αναστολή εργασίας, ενώ η επικαλούμενη ετοιμότητα της κυβέρνησης για σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων αποδείχθηκε φενάκη χωρίς αντίκρυσμα.

Ιδιαίτερα προβλήματα υπό αυτές τις συνθήκες έχουν προκύψει και στο Γ.Ν.Λ στο οποίο υπάρχουν Κλινικά Τμήματα, τα οποία είτε έχουν απωλέσει το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού του και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού (Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας), είτε στελεχώνονται από 2 μόνον ειδικούς ιατρούς, αδυνατώντας να καλύψουν πλήρως το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης (Τμήματα Ουρολογίας και Παιδιατρικής).

Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του Γ.Ν.Λ, που εφέτος έχει εμφανιστεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, έχει οδηγήσει σε απαράδεκτες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια (π.χ d-dimers, τροπονίνη κ.ά), για την διενέργεια αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων πρώτης γραμμής, η έλλειψη των οποίων καθιστά επισφαλή την διαγνωστική προσέγγιση αρρώστων ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν δυσμενώς την λειτουργικότητα του νοσοκομείου, την ποιότητα και την ασφάλεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ φορτίζουν με επί πλέον άγχος και ανασφάλεια το εξουθενωμένο προσωπικό.

Στην άθλια ντροπιαστική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χώροι και οι υποδομές του Νοσοκομείου, που αναδεικνύει την χρόνια εγκατάλειψη, προστίθενται και οι επικίνδυνες ελλείψεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται παρά της αγωνιώδεις οχλήσεις των συναδέλφων και της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.

Πως αποκρυπτογραφείται σήμερα ή κατάσταση στο υγειονομικό τοπία του νομού Λάρισας μετά και από σχετικές συναντήσεις για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ με την διοίκηση του Γ.Ν.Λ;

Απουσία σχεδίου,

ασάφεια και μη δέσμευση ως προς τις προθέσεις για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι του Γ.Ν.Λ σε νοσοκομείο μίας νόσου με το νεότευκτο γνωστό υβριδικό λαρισαϊκό πρότυπο,

άγνοια ή απόκρυψη του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και του ρόλου του σε σχέση με τα λειτουργικά δεδομένα του Γ.Ν.Λ στην περίπτωση αυτή,

αδυναμία κάλυψης των σοβαρών κενών, που προκάλεσαν οι επιβληθείσες αναστολές εργασίας,

αδυναμία παρουσίασης λύσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά, καθώς και

αδυναμία λήψης συγκεκριμένων δεσμεύσεων και παρουσίασης χρονοδιαγράμματος για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων προβλημάτων από την εγκατάλειψη του κτιρίου και των ξενοδοχειακών και υλικοτεχνικών υποδομών του Γ.Ν.Λ.

Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι:

Δεν θα επιτρέψουμε την εκ νέου μετατροπή του Γ.Ν.Λ σε νοσοκομείο CoViD19 με μερική ή και πλήρη καταστολή των λοιπών λειτουργιών του, σε φάση έξαρσης της επιδημίας,

θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά και επιτακτικά την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για εξασφαλισμένη πρόσβαση σε ασφαλείς, ποιοτικές, επιστημονικά άρτιες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας,

θα διαφυλάξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία και το επιστημονικό κύρος των συναδέλφων, τα οποία θεωρούμε ότι διακυβεύονται από απαράδεκτες ελλείψεις, υποχρηματοδήτηση και περικοπές.

Απαιτούμε:

την επεξεργασία συγκεκριμένου προγράμματος και ρόλου για το Γ.Ν.Λ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Γ.Ν.Λ δεν μπορεί να υποστηρίξει πάνω από 21 απλές κλίνες νοσηλείας για CoViD19  και 12 συνολικά κλίνες Μ.Ε.Θ. Άμεσή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων για να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες.

την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου με τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων και φαρμάκων,

την επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων που ευρίσκονται σε αναστολή,

την άρση του μέτρου της αναστολής των αδειών,

την ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμών με επιστημονική κάλυψη, μαζικός καθολικός εμβολιασμός, συνεπή και συνεχή επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων,

την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών και την ταχεία στελέχωση τους με κριτήριο την ύπαρξη των τυπικών και αναγκαίων προσόντων, προτεραιότητα σε Παιδιατρική, Ογκολογική, Ουρολογική.

την ένταξη των υγειονομικών στα Β.Α.Ε,

την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και την μη φορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών, οι οποίες πραγματοποιούνται αναγκαστικά στα Νοσοκομεία και στα Κ.Υ. Επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2012,

την διακοπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων ιατρών και την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας,

την ενίσχυση των Κ.Υ.

Όχι σε ελαστικά ωράρια με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς, που προέκυψαν στο Κ.Υ Αγιάς λόγω των αναστολών.

Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε σύσκεψη την Πέμπτη 14/10/2021 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Γ.Ν.Λ ανά έναν αντιπρόσωπο, από τα σωματεία του χώρου της Υγείας του Νομού Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων, που αφορούν στην Υγεία και την αναζήτηση και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Στην σύσκεψη θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στην παρούσα φάση υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ