ΛΑΡΙΣΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Αγωνία και για την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας ποικιλίας “Κρίμσον”

Τεράστια είναι τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αφού οι ποσότητες που δεν είχαν συλλεχθεί παρέμειναν μέσα στο χωράφι με αποτέλεσμα την μεγάλη υποβάθμισή τους αλλά και την απώλεια κιλών που θα κοστίσουν ακριβά στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σχεδόν η μισή παραγωγή στο νομό Λάρισας δεν έχει συλλεχθεί με το ποσοστό να κυμαίνεται από 35 – 70% ανάλογα με την οψιμότητα κάθε περιοχής.

Οι αγρότες ήδη άρχισαν να πιέζουν τους δήμους να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγγελίας ζημιάς ώστε μετά την παρέλευση της προθεσμίας των δηλώσεων να ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιάς αφού είναι βέβαιο ότι το προϊόν θα παραμείνει για πολλές ακόμη ημέρες στα χωράφια που έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός συναγωνισμού όλες τις ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί και η τιμή που θα δώσουν μετά τα εκκοκκιστήρια αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη.

Δυστυχώς μία χρονιά που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του βάμβακος που έφτασε να παραδίδεται ακόμη και στα 0,72€ στα εκκοκκιστήρια εξελίσσεται καταστροφικά για τους αγρότες οι οποίοι ανησυχούν και για τον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ που βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων θα υπολογίσει τις αποζημιώσεις βάσει των περυσινών ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του βαμβακιού.

ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΙΜΣΟΝ

Εν τω μεταξύ μία ακόμη καλλιέργεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα στο νομό είναι και τα σταφύλια ποικιλίας Κρίμσον που συγκομίζονται αυτή την εποχή, Σύμφωνα με παραγωγούς στα αμπέλια του νομού παραμένει τουλάχιστον το 65% της παραγωγής που κινδυνεύει με υποβάθμιση λόγω των βροχών και της υγρασίας. Οπως αναφέρουν οι επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί και το 2ο κύμα κακοκαιρίας μέχρι και το Σάββατο θα είναι ενδεικτικές για την εξέλιξη της καλλιέργειας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com