ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Η ανακοίνωση της γραμματείας της παράταξης

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ χαιρετίζει τον μαζικό αγώνα των συναδέλφων/ισσών! Με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία αποχή από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση των σχολείων με ποσοστά κοντά στο 80%, παρά τους εκφοβισμούς, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα  επιστρέψαμε τον φόβο στο ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση, που μέσα στον πανικό τους αποκάλυψαν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους.

Είμαστε περήφανοι/ες για όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς που δεν υπέκυψαν στις απειλές και την τρομοκρατία. Που εμπιστεύτηκαν την Ομοσπονδία μας και συσπειρώθηκαν στον αγώνα!

Η κυβέρνηση μη μπορώντας να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής της, την οποία απέρριψε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, κατέφυγε στα Δικαστήρια και στην βίαιη καταστολή, αξιοποιώντας τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη που η ίδια ψήφισε. Οι πρωτοφανείς fast track δικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκδίκαση της αγωγής του ΥΠΑΙΘ προκαλούν οργή και θλίψη. Δεν δόθηκε χρόνος στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, καθώς το εξώδικο τους επιδόθηκε στις 11.30πμ και η δίκη έγινε 2 ώρες αργότερα στο Πρωτοδικείο, με την απόφαση να βγαίνει αυθημερόν. Στη συνέχεια, κατά την εκδίκαση του Εφετείου καταπατήθηκαν βασικές αρχές της Πολιτικής Δικονομίας, όπως η αρχή του Φυσικού Δικαστή, η αρχή της Αμεροληψίας και η αρχής της Δημοσιότητας. Η δε προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση της υπουργού παιδείας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους «να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων», θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών!

Σε αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνηση εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες δώσαμε ξεκάθαρη απάντηση:

Δεν νομιμοποιούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας θα ανατρέψουμε την ποινικοποίηση των αγώνων!

Αγωνιζόμαστε  για ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά!

Έχουμε πολλά όπλα και οφείλουμε με την ίδια μαζικότητα να συνεχίσουμε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί για εμάς είναι ζήτημα Δημοκρατίας!

Αιτήματα:

Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

Προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με απαλλαγή από την δια ζώσης διδασκαλία και δικαίωμα να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές/τριες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Να μην εφαρμοστεί η νέα επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική οδηγία του ΥΠΑΙΘ για σύμπτυξη τμημάτων.

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων και τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

Κατάργηση της ισοτιμίας κολλεγίων-ΑΕΙ.

Κατάργηση της ΕΒΕ και άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Πανεπιστημίων. Αύξηση των εισακτέων.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Κατάργηση των ωρολόγιων προγραμμάτων που οδήγησαν στον αφανισμό ολόκληρων επιστημονικών πεδίων.

Κατάργηση του νόμου 4808/21 που περιστέλλει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων των παιδιών από την τηλεκπαίδευση. Αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της τηλεκπαίδευσης.

Έγκαιρη έναρξη των Τάξεων Υποδοχής και ΔΥΕΠ για τα παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο και των τμημάτων ένταξης. Ειδική μέριμνα επανασύνδεσής με το σχολείο όλων των παιδιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ενάμιση χρόνο είναι αποκλεισμένα από τη εκπαιδευτική διαδικασία (Ρομά, παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο, έγκλειστοι/ες σε σωφρονιστικά καταστήματα).

Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό – ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα και τις αναστολές εργασίας. Όλοι/ες μαζί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (υγειονομικό προσωπικό, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ).

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο εργαστηρίων κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των τρεχουσών αναγκών στις προσλήψεις αναπληρωτών/τριων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Δουλειά με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων αναπληρωτών/τριών. Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας, όχι στις τρίμηνες συμβάσεις! Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κλπ).

Επαναφορά του προ του 2013 διδακτικού ωραρίου.

Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση. Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, συμπεριληπτική, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών!

Πρόγραμμα Δράσης

Εξουσιοδοτούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία  σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ  μέσα στον Οκτώβρη. Να προταθεί η μέρα αυτή σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για πανεργατική απεργία ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.

Να πραγματοποιούνται απογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα κάθε βδομάδα, σε μέρες που θα συμφωνηθούν με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Να βγει ψήφισμα από την ΟΛΜΕ ενάντια στην απαγόρευση των απεργιών και την καταστολή και να κληθούν όλα τα σωματεία της χώρας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια να το υπογράψουν.

Να ζητηθεί αντίστοιχο ψήφισμα/παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE) και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (EI).

Η ΟΛΜΕ να δημιουργήσει σποτάκι για την συνολική πολιτική ενάντια στο δημόσιο σχολείο (και σε ηχητικό για τα ραδιόφωνα).

Κοινή συνέντευξη τύπου ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Να βγουν από την ΟΛΜΕ επιστολές ενημέρωσης προς γονείς και μαθητές/τριες.

Η ΟΛΜΕ να δημιουργήσει ηλεκτρονική αναλυτική «πλατφόρμα αξιολόγησης» της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και να κληθούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες να αξιολογήσουν νόμους, αποφάσεις και τακτική του ΥΠΑΙΘ.

Οι ΕΛΜΕ να καλέσουν άμεσα σε ενημερωτικές συσκέψεις τους συλλόγους γονέων για όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπου θα μοιραστούν και οι παραπάνω επιστολές.

Οι ΕΛΜΕ να καλέσουν σε συνέντευξη τύπου τα τοπικά ΜΜΕ για τα προβλήματα των σχολείων τους (κενά, συμπτύξεις τμημάτων, κτιριακά, έλλειψη εξοπλισμού, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων  κλπ).

Οι ΕΛΜΕ να ζητήσουν συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές για να εκθέσουν την κατάσταση των σχολείων στην περιοχή τους και την αυταρχική αντιμετώπιση από το ΥΠΑΙΘ.

Οι ΕΛΜΕ να μοιράσουν σε κεντρικά σημεία της πόλης τους ανακοινώσεις για τα προβλήματα των σχολείων τους (κενά, συμπτύξεις τμημάτων, κτιριακά, έλλειψη εξοπλισμού, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων  κλπ) προς ενημέρωση των πολιτών.

Να αναρτηθούν πανό σε όλα τα σχολεία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αυταρχική  πολιτική της κυβέρνησης.

Να υψωθούν μαύρες σημαίες στα σχολεία ως διαμαρτυρία για τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο για κακοδικία από Πρωτοδικείο και Εφετείο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση. Σε περίπτωση κήρυξης της απεργίας αποχής τελεσίδικα παράνομης ή/και καταχρηστικής προχωράμε ακυρώνοντας την αξιολόγηση στην πράξη συλλογικά και συντεταγμένα με πρόσφορους τρόπους που θα προταθούν από την Ομοσπονδία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ