ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “STEPs” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) και το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λάρισας, σας προσκαλούν σε διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16 και 17 Οκτωβρίου 2021, στη Λάρισα. Η διημερίδα αποτελεί την τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος “STEPs – Supporting Ties in the Education of Prisoners” – Αριθμός έργου: 2018-1-EL01-KA204-047874, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χρηματοδότηση του Erasmus+.

Η διημερίδα θα εξελιχθεί σε τέσσερις ενότητες: Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του παραγόμενου από το έργο συστήματος εικονικής πραγματικότητας. Η δεύτερη θα επικεντρωθεί στην εμπειρία του συστήματος εικονικής πραγματικότητας με συμμετοχή από το κοινό. Στην τρίτη ενότητα εκπρόσωποι οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μοιραστούν τη δική τους εμπειρία. Στην τελευταία ενότητα θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του παραγόμενου καινοτόμου μαθησιακού περιβάλλοντος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 7oυ Διεθνούς Συνεδρίου  για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στους  χώρους των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Περιφερειακή οδός Τρικάλων, Λάρισα).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

10:00 – 10:30: «STEPs: ένα πρότζεκτ και μια μέθοδος» Αίθουσα 2 (Κ. Οικονόμου – Υποδιευθυντής 1ου ΣΔΕ Λάρισας)

10:30 – 12:00: «Εφαρμογή των “STEPs” VR ROOMS» Αίθουσα 2 (Α. Μαλάμος – Καθηγητής του  Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Κ. Παπαδάκης – Μηχανικός Πολυμέσων)

18:00 – 19:00:  «Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της εκπαίδευσης: το έργο STEPs και άλλες εφαρμογές» Κεντρικό Αμφιθέατρο  (Α. Μαλάμος, Jakub Flotyński, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών του Poznan University of Economics and Business)

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

10:00 – 10:30:  «Η πορτογαλική εμπειρία» Αίθουσα 2 (N. Aldeia – L. Santos, Μέλη του Οργανισμού Kerigma)

10:30 – 11:00: “Η ελληνική εμπειρία” Αίθουσα 2 (Γ. Τράντας – Δ/ντης 2ου ΣΔΕ Φυλακών Λάρισας)

11:00 – 11:30:  “Ο οδηγός του προγράμματος” Αίθουσα 2 (Κ. Οικονόμου, Κ. Γεροστέργιου – Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ενηλίκων)

12:00 – 12:30: «Η αφήγηση της αφήγησης στα συμβατικά μέσα και στην VR: Σκέψεις και ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητα, την αξιοπιστία, τη χρηστικότητα των νεώτερων μορφών αφήγησης του 20ου αιώνα (κόμικς, κινηματογράφος), και αντιστοιχίες με αφηγηματικές εφαρμογές σε περιβάλλον VR.» Κεντρικό Αμφιθέατρο (Γ. Κωνσταντίνου – Μηχανικός Οπτικής Επικοινωνίας)

12:30  – 13:30: «Η τέχνη και η τεχνολογία στην εκπαίδευση των κρατουμένων – Στρογγυλή τράπεζα – Κλείσιμο εργασιών» Αίθουσα 2.

Λίγα λόγια για το STEPs:

Το project STEPS στοχεύει στο να δώσει αυτές τις ευκαιρίες στην πληθυσμιακή ομάδα των κρατουμένων, απελευθερώνοντάς τους από την άγνοια, την κοινωνική αδεξιότητα και “αναπηρία” και προσφέροντάς τους υποστήριξη και επανορθωτικές εμπειρίες για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της περιθωριοποίησης, την εγκληματικότητας και της ανεργίας. Ο τρόπος για να σπάσει αυτός ο κύκλος, είναι η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και στην κοινωνία, για να μπορέσουν να επιβιώσουν με τη χρήση νόμιμων μέσων και να αποφύγουν την υποτροπή, ώστε να επιλέξουν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση πριν την αποφυλάκιση, για να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, την ανεργία και πιθανά την εγκληματικότητα.

Οι εταίροι της σύμπραξης «STEPS» συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο επιμορφωτικό υλικό, το οποίο μέσα από τα σχολεία των φυλακών ή τα κέντρα υποστήριξης και επανένταξης φυλακισμένων και άλλων συναφών δομών μέσα από την ουσιαστική συνδρομή των επιμορφωμένων σχετικά εκπαιδευτικών ή εκπαιδευτών να υποστηρίξουν την ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία, με πρώτιστο στόχο οι κρατούμενοι να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, επιθετικότητα, απόρριψη, απογοήτευση κοκ

Το καινοτόμο προϊόν του προγράμματος, θα στηρίζεται αποκλειστικά στις νέες τεχνολογίες και θα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές τους εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.

Παράλληλα, στην πρόταση υλοποίησης «STEPs» αξιοποιείται η πετυχημένη μέθοδος της ομάδας RIMINI PROTOKOLL – Situation Rooms, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των φυλακισμένων και επικεντρώνοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων στην επίτευξη της σύνδεσης ή της επανασύνδεσης ατόμου και κοινωνίας και εμψυχώνοντας όλα τα εμπλεκόμενα υποκείμενα, φυλακισμένους, εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς.

Οι ακόλουθοι οργανισμοί, φορείς και εταιρείες συνεργάζονται με την ΕΕΠΕΚ για την υλοποίηση του προγράμματος:

Το ΣΔΕ Λάρισας (στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας)  είναι το πρώτο σχολείο φυλακών που ιδρύθηκε στη χώρα. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και παράδοση στην εκπαίδευση φυλακισμένων. Έχει φοιτήσει και αποφοιτήσει μεγάλος αριθμός και ανάλογος αριθμός εκπαιδευτικών. Η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου θα λάβει χώρα με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, μετά από δική τους επιμόρφωση.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Citizens In Power (CIP) είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανθρώπων παρέχοντάς τους καινοτόμα προϊόντα και ελεύθερες παρεμβάσεις που σχετίζονται με διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των on-line εκπαίδευση), η ένταξη, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, η αγορά εργασίας και η δια βίου μάθηση. Διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών συνεργατών, γεγονός που βαρύνει ιδιαίτερα στη συμμετοχή του.

Το CPIA 1 Λάτσιο (Centro Provinciale per l’Istruzione degli Adulti), είναι ένα νέο είδος ιταλικού ιδρύματος εκπαίδευσης ενηλίκων. Πρόκειται για ένα τοπικό δίκτυο υπηρεσιών στη βορειοανατολική περιοχή της Ρώμης που παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης για τους Ιταλούς και μετανάστες από την ηλικία των 16 και μετά. Ο κύριος στόχος της CPIA είναι να ενθαρρύνει την επιστροφή στην εκπαίδευση / κατάρτιση των ενηλίκων και να προωθεί την είσοδο τους στα συστήματα τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το CPIA 1 είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολείται με την αξιολόγηση, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδίδει πιστοποιητικά ικανότητας και έτσι προετοιμάζει τους μαθητές για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Το CPIA 1 Λάτσιο αποτελείται από 4 σχολεία της πόλης και 4 σχολεία μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα (σε γυναικεία και ανδρικά υποκαταστήματα φυλακών) και εδρεύει επίσης στην βορειοανατολική περιοχή της Ρώμης.

Ο Πορτογαλικός οργανισμός KERIGMA εδρεύει στα βόρεια της χώρας και έχει ως αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε ενήλικες, άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική οικονομική ή κοινωνική θέση. Η συμμετοχή του σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Θεωρητικό – επιστημονικό υπόβαθρο:

Σύμφωνα με σειρά ερευνών, η επιτυχής μετάβαση από την φυλακή στην κοινότητα προϋποθέτει την ενσωμάτωση της υποστήριξης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης τόσο μέσα στην φυλακή όσο και στην κοινότητα.

Οι αποφυλακιζόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν τόσο ατομική όσο και ομαδική συμβουλευτική και συνεχή υποστήριξη και παρακολούθηση, αλλά και εκπαίδευση είτε γενική, είτε επαγγελματική και κατάρτιση έχει φανεί ότι παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά υποτροπής και υψηλότερα ποσοστά απασχολησιμότητας, εύρημα που αναδεικνύει την ανάγκη για τη συνδυασμένη παροχή υποστήριξης και κατάρτισης.

Οι φυλακισμένοι, προκειμένου να κάνουν «καλή χρήση» της ποινής τους και να δουν την περίοδο εγκλεισμού ως μια «δεύτερη ευκαιρία» για να αποκτήσουν δεξιότητες και προσόντα προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα ή να αντιμετωπίσουν τη ζωή του γενικότερα, θα πρέπει να δουλέψουν με τον εαυτό τους, την ψυχική τους κατάσταση αρχικά αλλά και το πνεύμα τους.

Πρόσφατα, στο πεδίο της συστημικής / μεταμοντέρνας συμβουλευτικής εμφανίζονται μελέτες που επιχειρούν να προσεγγίσουν την συμβουλευτική διαδικασία ως ένα γλωσσικό – αλληλεπιδραστικό γεγονός εντός του οποίου «συμβαίνουν» φαινόμενα άξια να μελετηθούν.

Κοινός τόπος αυτών των μελετών αποτελεί ο εστιασμός στις θέσεις που τα υποκείμενα παίρνουν μέσα στο λόγο τους καθώς βασική υπόθεση είναι ότι η δημιουργία και εγκαθίδρυση των προβλημάτων αποτελεί μια διαλογική διεργασία κατά την οποία ένα ευρύ ρεπερτόριο διαθέσιμων συστημάτων λόγου «ενεργοποιείται» και αναπαράγει περιοριστικές και ανελαστικές θέσεις υποκειμένων που κυριαρχούνται από τον «κυρίαρχο» λόγο (τον λόγο της υποκουλτούρας των φυλακών).

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές η αλλαγή (σπάσιμο του φαύλου κύκλου της περιθωριοποίησης, της εγκληματικότητας κ.λπ.) σηματοδοτείται μέσω της μετατόπισης των θέσεων (αντιλήψεων, αρχών, αξιών, κ.α) από αυτές που κατείχαν τα υποκείμενα στην αρχή σε πιο ευέλικτες μορφές, εντάσσοντας στοιχεία πολυφωνικότητας, της αξιοποίησης δηλαδή διαφορετικών αφηγηματικών ιστοριών.

Προκειμένου να επιτευχθούν αποτελέσματα ικανά να δώσουν στους φυλακισμένους τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν ως πολίτες ισότιμοι, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, απαιτείται η θεσμοθέτηση ευέλικτων προγραμμάτων που θα προσφέρουν στους κρατούμενους υποστήριξη πριν αλλά και μετά την αποφυλάκιση, που θα συνδυάζονται με συμβουλευτική σταδιοδρομίας, εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και δεξιοτήτων διαβίωσης, προετοιμάζοντας το άτομο για την μετάβαση από την φυλακή στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερος ρόλος δίνεται στους εκπαιδευτές και τους διαχειριστές προγραμμάτων, ως διευκολυντών, εμψυχωτών και υποστηρικτών, καθώς και στους κρατούμενους που δρουν ως πρότυπα και συνεργάτες έχοντας το ρόλο του μέντορα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ