ΌΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας που λέει όχι και στην Ελληνογαλλική Συμφωνία και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ

Η ήττα των Αμερικανών Ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική τους παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και θερμών πολέμων. Η μετατόπιση του άξονα του πολέμου στον Ινδο-Ερηνικό στα πλαίσια της νεοψυχροπολεμικής επιθετικότητας ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία, οδήγησε στην πρόσφατη υπογραφή της νέας πολεμικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας( AUKUS ) αφήνοντας στο περιθώριο την ΕΕ και ακύρωσε την προμήθεια Γαλλικών όπλων από την Αυστραλία.

Σαν τον καλύτερο πελάτη των εμπόρων του θανάτου, η Ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει μέρος των απωλειών του Γαλλικού κράτους, υπογράφοντας την Ελληνογαλλική συμφωνία, με την αγορά των φρεγατών να αποφέρει στη Γαλλία κέρδη της τάξης των 5 δις, τα οποία προστίθενται στα 3,3 δις της αγοράς των 24 γαλλικών Ραφάλ. Το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την συμφωνία, καθώς η πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή της Αφρικής, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, αποτελεί το αντιστάθμισμα του περιορισμού της από την περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην συμφωνία προπαγανδίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας σε μελλοντική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Στην πραγματικότητα, ο Γαλλικός Ιμπεριαλισμός απλώς επιθυμεί να περιορίσει τις περιφερειακές βλέψεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην περιοχή μετά την υποχώρηση των ΗΠΑ σε Μ. Ανατολή και Αφρική, όπως και να εξασφαλίσει τα δικά της ενεργειακά συμφέροντα. Αντίθετα η Ελληνογαλλική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για εμπλοκή του Ελληνικού στρατού στους πολέμους της Γαλλίας.

Χρειάστηκαν δυο μόλις εικοσιτετράωρα από την υπογραφή της «στρατηγικής συμφωνίας» Ελλάδας- Γαλλίας για να αποκαλυφθούν οι βαθύτερες επιδιώξεις των πολιτικών εκφραστών του Ελληνικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του και με πρόσχημα την τρομοκρατία προανήγγειλε την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην φλεγόμενη από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιοχή του Σαχέλ. Η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση εμπλοκή της χώρας σε αυτές τις επικίνδυνες ατραπούς μπορεί και πρέπει να βρει τη σαφή και πλατύτερη δυνατή πολιτική καταδίκη. Πριν είναι αργά….

Πριν λίγες ημέρες προσγειώθηκαν στην πόλη μας 15 Αμερικανικά αεροσκάφη F – 15. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έχουν σχεδιασθεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις (από 11/10 μέχρι 15/11 ) σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες που τα F-15 επισκέπτονται το αεροδρόμιο της πόλης μας .

Οι κοινές ασκήσεις, οι εξοπλισμοί, οι αποστολές στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και προστασία της χώρας μας. Η βαθύτερη συμμετοχή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σημαίνουν νέα δεινά για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.
Αυτή η κινητικότητα των Αμερικανών προβλέπεται στην κατάπτυστη και επικίνδυνη για το λαό μας «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την Συμφωνία –την οποία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ – υπογράφει η Ν.Δ. και μάλιστα σε 5ετή βάση (αντί το) με πρόβλεψη για μελλοντική επ’ αόριστον παράταση. Η Συμφωνία «κουμπώνει» με την πρόσφατη Ελληνογαλλική και στοχοποιεί ακόμα περισσότερο τη χώρα. Δίπλα στις βάσεις των ΗΠΑ προστίθενται πλέον και οι Γαλλικές υποδομές.
Ανησυχούμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση. Ανησυχούμε γιατί σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπούν σε «μαγνήτη» επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους Ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που τη μετατρέπουν σε πολεμικό ορμητήριο και σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει Ρωσία και Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους.
• Για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
• Όχι στη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας – ΗΠΑ.
• Όχι στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών ! Λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξει.
• Ο λαός να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς προχωράει σε πολύμορφες δράσεις ,ενώνοντας τη φωνή της με τις αντιπολεμικές κινήσεις της Λάρισας .

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ