ΑΝΔ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Στις πληγείσες από την έντονη βροχόπτωση περιοχές της Μαγνησίας περιόδευσε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό. Στη συνέχεια το κλιμάκιο συμμετείχε σε σύσκεψη στην περιφέρεια με τη συμμετοχή των δημάρχων Αγιάς και Τεμπών Αντ. Γκουντάρα και Γ. Μανώλη αντίστοιχα με στόχο να συζητηθεί ο τρόπος αποζημίωσης των πληγέντων από την κακοκαιρία καλλιεργητών κάστανου.

Οπως αναφέρθηκε η ζημιά στην καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου αγγίζει το 80%, ενώ υπάρχουν ζημιές και στις υποδομές.

Στη σύσκεψη αποφασίσαμε το πρωτόκολλο ενεργειών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε πριν τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί να αποζημιωθούν. Οπως τόνισε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος μέσα στον επόμενο διάστημα και μέχρι 25 Οκτωβρίου θα γίνει η δήλωση ζημιάς ενώ παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό το υποκατάστημα του οργανισμού στη Λάρισα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μεγάλο φόρτο εργασίας.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων, με δεδομένο ότι η παραγωγή που έπεσε λόγω της βροχής παρασύρθηκε από τα νερά και δεν υπάρχουν “μάρτυρες’ για να βοηθήσουν τους εκτιμητές, η εκτίμηση της ζημιάς θα είναι συλλογικού χαρακτήρα και αναμένεται με αυτό τον τρόπο αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τα πορίσματα ανά παραγωγό να εκδοθούν το Νοέμβριο ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν τις γιορτές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Π.Σ. Β. Πινακάς, ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Μ. Λιόντος, υπηρεσιακοί παράγοντες περιφέρειας και ΕΛΓΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ