ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ για την απεργία

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) συμμετέχει στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και καλεί  τους εργαζομένους του Γ.Ν. Λάρισας και τους φορείς της πόλης στην απεργιακή συγκέντρωση Πέμπτη, 21 Οκτώβρη 2021, ώρα 11:00 π.μ. στον Αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας

Στις 21 Οκτώβρη οι ιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία απεργούμε.

Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά και χωρίς αιδώ ψέμματα της κυβέρνησης για την δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις αρκετούς μήνες, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας.

Mετά από τρία κύματα έξαρσης της πανδημίας δεν έχουν κάνει την παραμικρή παρέμβαση, τον ελάχιστο σχεδιασμό για την ενίσχυση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όχι μόνον δεν ασχολήθηκαν με την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά αντίθετα τις αποδυνάμωσαν περαιτέρω. Αρνήθηκαν να δεσμευτούν για την μη μετατροπή εκ νέου του Γ.Ν. Λάρισας σε νοσοκομείο μίας νόσου και αρνούνται να επιτάξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία για ακόμα μία φορά θα έχουν εξασφαλισμένη την “αποστειρωμένη” κερδοφορία μέσω του περιορισμού ή και της πλήρους αναστολής της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα για την μη COVID19 νοσηρότητα.

Το Γ.Ν.Λ της ακραίας υποστελέχωσης έχει κλινικά τμήματα που έχουν απωλέσει ακόμα και το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού τους και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του Γ.Ν.Λ έχει οδηγήσει σε απαράδεκτες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια, για την διενέργεια αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων πρώτης γραμμής, η έλλειψη των οποίων καθιστά επισφαλή την διαγνωστική προσέγγιση αρρώστων ειδικά στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν δυσμενώς την λειτουργικότητα του νοσοκομείου, την ποιότητα και την ασφάλεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ φορτίζουν με επί πλέον άγχος και ανασφάλεια το εξουθενωμένο προσωπικό.

Η άθλια ντροπιαστική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χώροι και οι υποδομές του Νοσοκομείου, αναδεικνύει την χρόνια εγκατάλειψη.

Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του νομού παρέμειναν επίσης αποδυναμωμένες, ακραία υποστελεχωμένες με τεράστιες ελλείψεις και με τους εξουθενωμένους εργαζόμενους να παλεύουν να υπηρετήσουν τις ευρύτερες υγειονομικές ανάγκες της περιφέρειας, πέραν της διεκπεραίωσης των στοιχειωδών καθηκόντων της εφημέρευσης και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Δίνουμε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης η οποία αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Η κυβέρνηση επικαλείται νομικά κωλύματα και το Σύνταγμα για να μην μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικουρικούς, αλλά αδιαφορεί προκλητικά για την νομιμότητα, όταν πρόκειται να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αυξήσουν τους μισθούς μας, αλλά βρίσκουν 13 δις ευρώ για να αγοράσουν φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, δισεκατομμύρια για «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ζεστό κρατικό χρήμα στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων.

Στις 21 Οκτωβρίου απεργούμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο Ε.Σ.Υ».

Επειδή το αντιδραστικό σχέδιο που η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο Ε.Σ.Υ» σημαίνει:

  • Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, φθηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.
  • Νέα μείωση του αριθμού των κλινών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων με “κριτήριο” την χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κ.ά.
  • Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις. Στο «νέο Ε.Σ.Υ» θα παίρνεις ό,τι πληρώνεις.
  • Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας, που λιποτάκτησε κατά την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την περαιτέρω εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις Σ.Δ.Ι.Τ.

«Νέο Ε.Σ.Υ» σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας, ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

Στις 21 Οκτωβρίου απεργούμε όλοι εμείς που αρνούμαστε να υποτάξουμε την επιστήμη μας στην λογική του κόστους οφέλους, αρνούμαστε να στερούμε από τους ασθενείς μας αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, στο όνομα της «καταπολέμησης της σπατάλης» και «του εξορθολογισμού των δαπανών» προκειμένου να αξιολογούμαστε θετικά και να παίρνουμε μπόνους.

Απεργούμε και απαιτούμε:

  1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  2. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
  3. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη τους σε πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του 4ου κύματος έξαρσης της πανδημίας.
  4. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
  5. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.
  6. Αυτοτελή φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  7. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  8. Καμμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κλινών και συγχώνευση – κατάργηση κλινικών τμημάτων, νοσοκομείων. Πλήρη, επαρκή, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.
  9. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων.
  10. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.
  11. 11. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για της έναρξη της ειδικότητας, για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κατάργηση του παραλογισμού σε ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία, ο ειδικευμένος ιατρός χωρίς υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») να έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία, αλλά να μην έχει δικαίωμα αίτησης σε μόνιμη θέση επιμελητή, αλλά ούτε καν στην εξειδίκευση.
  12. Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές Ε.Σ.Υ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».
  13. Τέλος στην υπερεφημέρευση, στις μετακινήσεις, στις αναστολές αδειών.

14.Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων Υ.Πε και των διοικητών σε βάρος των υγειονομικών, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τους αρρώστους αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το «νέο Ε.Σ.Υ», άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε εμείς να τα μπλοκάρουμε.

Η αγανάκτηση και η οργή θα μετατραπεί σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση.

Τον δρόμο δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food, των δασκάλων και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Όλοι στην απεργία στις 21 Οκτωβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Γ.Ν.Λ στις 11:00 πμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ