ΛΑΡΙΣΑ: ΟΧΙ ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Η ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου που βάλει ευθέως κατά της αντιδημάρχου Ρ. Απρίλη και εξηγεί τους λόγους που τάσσεται κατά της εθελοντικής δράσης για τη στείρωση γατών

Ο κτηνιατρικός σύλλογος Λάρισας αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί στην είδηση της πρόσκλησης εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων αλλοδαπών “εθελοντών“ κτηνιάτρων για τη διενέργεια στειρώσεων στο Δήμο της Λάρισας και στις σχετικές δηλώσεις της αντιδημάρχου κ. Ριτας Απρίλη.

Το πρόβλημα των αδέσποτων και η διαχείρισή τους είναι θέματα σοβαρά και πολύπλοκα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα που, εντυπωσιάζουν μεν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, δημιουργώντας επιπλέον μια σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από τους πλημμελείς ελέγχους , και την απροθυμία των ιδιοκτητών να στειρώσουν τα κατοικίδια τους με αποτέλεσμα εκατοντάδες νέα κουτάβια να εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από τους ιδιοκτήτες (Η ανάλυση του προβλήματος και οι προτάσεις του συλλόγου μας ως προς την διαχείρισή του αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παρούσα κατάσταση όπως κατατέθηκε στην 5μελή επιτροπή είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου).

Ο Δήμος Λάρισας είναι από τους ελάχιστους πρωτοπόρους με τη δημιουργία από το 2004 του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων . Πιστός στις δεσμεύσεις του, έχει αφενός προαναγγείλει και ήδη προχωρεί στην επέκταση του κυνοκομείου μέσω του προγράμματος « Φιλόδημος ΙΙ» αλλά αφετέρου, με την πρόταση – παράκληση όπου απηύθυνε μέσω του εκπροσώπου του, η οποία υπεγράφη από την αρμόδια αντιδήμαρχο, το υποβαθμίζει και παρακάμπτει όσους (συμπεριλαμβανομένου και του τοπικού κτηνιατρικού συλλόγου) προσπαθούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική του λειτουργία, αναθέτοντας αλλού τις υποχρεώσεις του .

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Δήμος επιλέγει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο δρόμο, απαξιώνοντας το έργο του κυνοκομείου και των εξαίρετων συναδέλφων που εργάζονται εκεί, προκαλώντας μέσω αυτής της απόφασης μια σειρά ερωτημάτων γύρω από την διαχείρισή, την επάρκεια , τον τρόπο λειτουργίας και την χρησιμότητά ή όχι του κυνοκομείου προς στον φορολογούμενο Δημότη.

Όσον αφορά στην άρνηση του συλλόγου μας για εκ νέου εθελοντική δράση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντικές δράσεις του συλλόγου μας κατά το παρελθόν έγιναν ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το αυξημένο πρόβλημα των αδέσποτων, με την δέσμευση από την πλευρά του Δήμου να κινηθεί προς μόνιμη λύση για την διαχείρισή του.

Το γεγονός όμως πως,

δεν έγινε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή αφενός σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, κάτι που θα περιόριζε αρκετά την είσοδο νέων αδέσποτων και αφετέρου σε ό,τι αφορά την

  • ενίσχυση του κυνοκομείου με προσωπικό είτε με τη μορφή σύμβασης έργου,είτε με πρόσληψη ορισμένου χρόνου και πως παρατηρείται κατά κόρον η προσκόμιση δεσποζόμενων ζώων στις δράσεις αυτές, καταλαμβάνοντας τη θέση αδέσποτων και στερώντας έτσι από αυτά τη δυνατότητα της προγραμματισμένης φροντίδας , μας αναγκάζουν να αρνηθούμε την συνέχιση της κατάστασης αυτής, αφού υπάρχει από τους συναδέλφους η διαπίστωση αλλά και η δυσαρέσκεια για το συνεχή εμπαιγμό τους Ο ρόλος μας ως προασπιστές της Ενιαίας Υγείας είναι να συμβάλλουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας σε μόνιμες και επιστημονικά αποδέκτες λύσεις των προβλημάτων που άπτονται της ειδικότητας μας και όχι να προσφέρουμε άλλοθι σε πρόσκαιρες και πρόχειρες λύσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Επίσης είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως σε ό,τι αφορά την προαναγγελθείσα δράση δεν πρόκειται για εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, αλλά για εργαζόμενους που πληρώνονται από φιλοζωικό σωματείο (έχουν σύμβαση με αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας αντιδημάρχου) και όχι από το Δήμο. Πρόκειται δηλαδή για μια είδους χορηγία από την πλευρά του σωματείου. Αντίθετα τα μέλη του Συλλόγου μας έχουν προσφέρει επανειλημμένως εθελοντικά τις υπηρεσίες τους , χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση (ούτε προφανώς έξοδα σίτισης και διαμονής με τα οποία θα επιβαρυνθεί ο Δήμος στη συγκεκριμένη περίπτωση) για τον Δήμο. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό και σαφές πως η στείρωση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση που πρέπει να γίνεται με όλες τις απαιτούμενες από το ιατρικό πρωτόκολλο συνθήκες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του ζώου. Η αγωνιώδης προσπάθεια για διεξαγωγή μεγάλου αριθμού επεμβάσεων σε μικρό χρονικό διάστημα είναι μακριά από την ιατρική σκέψη και δεοντολογία.

Η θέση μας είναι αντίθετη σε τέτοιου είδους κινήσεις – πυροτεχνήματα για λόγους οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην αρμόδια πενταμελή επιτροπή του Δήμου στην οποία συμμετέχει ο εκπρόσωπος του συλλόγου  μας μαζί με την αρμόδια αντιδήμαρχο, δύο εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και τον εκπρόσωπο του δημάρχου ο οποίος, παρά το θεσμικό του ρόλο σ’αυτήν, επαναφέρει συνεχώς το θέμα της πρόσκλησης των αλλοδαπών εθελοντών κτηνιάτρων ενώ σε κάθε συνεδρίαση ο λόγος και οι αποφάσεις του δεν συνάδουν με τις αρμοδιότητες που θεσμικά του έχουν ανατεθεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ