ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ – ΜΕΞΙΚΟΥ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ COVID-19 ΕΠΟΧΗ

Μεγάλες ευκαιρίες προκύπτουν στις αγορές της Ταϊλάνδης, του Μεξικού και της Αργεντινής στην covid εποχή για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κατασκευών, της ενέργειας και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΣΘΕΒ και τον ΣΕΒ, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η Β’ Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μαρία-Λουίζα Μαρινάκη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα εργαλεία του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, με την υπογραφή περισσότερων διμερών συμφωνιών αλλά και μέσα από οικονομικές συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων.

Από την πλευρά της, η κα Ελένη Αλμπαντή, από το Global Transaction Banking της Eurobank, παρουσίασε το εργαλείο «ExportGate», ένα πρωτοπόρο ψηφιακό οικοσύστημα εξωστρέφειας και δικτύωσης, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες σχετικές με τις διεθνείς αγορές, τα διαδικαστικά έγγραφα αλλά και την εξεύρεση αξιόπιστων συνεργατών στις χώρες που θέλουν να επενδύσουν.  

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εταιριών ΕΛΒΑΚ Α.Ε. (Κονσερβοποιία) και ALCHIMICA Α.Ε. (Χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο), μοιράστηκαν με το κοινό τη δική τους επιτυχή εμπειρία στις εξεταζόμενες αγορές, αναφέροντας τις ειδικές απαιτήσεις (νομοθεσία, labeling κ.α.), τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν (δασμοί, εύρεση κατάλληλου συνεργάτη, πιστωτικοί κίνδυνοι, κόστος μεταφοράς, επικοινωνία / γλώσσα) αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ, κα Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα (Γραφείο ΟΕΥ Ταϊλάνδης), κ. Σταύρος Σταυράκος (Γραφείο ΟΕΥ Αργεντινής) και κ. Κωνσταντίνος Φασουλής (πρ. Πρόξενος Πρεσβείας Μεξικού), παρουσίασαν στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας που εδρεύουν, τα κύρια εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και κατά πόσα αυτά είναι αναγνωρίσιμα από την ντόπια αγορά, τα προβλήματα (απόσταση, υψηλοί δασμοί, υιοθέτηση προστατευτικών πρακτικών και λοιπών εμπορικών εφαρμογών, γραφειοκρατία, νοοτροπία, ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες κ.α.), τις προοπτικές για αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και τις τεράστιες ευκαιρίες για πολλούς ελληνικούς κλάδους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Γιώργος Ξηρογιάννης ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «πέρα από τους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς της ΕΕ, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πλέον εισέλθει, σε νέες, μεγάλες και γοργά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Νότιο-Ανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική. Οι εξαγωγικές προοπτικές σε αυτές τις χώρες είναι ευοίωνες μιας και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αγορές αυτές αναπτύσσονται, κατά μέσο όρο, δύο φορές πιο γρήγορα από τους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς τη ΕΕ. Τα μεσαία εισοδήματα βελτιώνονται συνεχώς και οι καταναλωτές στις περιοχές αυτές αναζητούν ποιοτικά προϊόντα. Επιπλέον, τα συνεχή έργα υποδομών δημιουργούν επιπλέον ευκαιρίες πρόσβασης σε ελληνικές εταιρίες πληροφορικής, κατασκευών και δομικών υλικών».

Εκ μέρους του ΣΘΕΒ, η Γενική Διευθύντρια κα Έλενα Καματέρη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση μαζί με την Senior Advisor Export Ready του ΣΕΒ κα Βίκυ Μακρυγιάννη, ανέφερε πως «είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα γόνιμο έδαφος στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επενδύσουν σε νέες αγορές, μιας και είναι αυτές που τολμούν, ρισκάρουν, υπομένουν και επιμένουν αλλά πάνω από όλα φιλοδοξούν ότι οι εξαγωγικές τους προσπάθειες θα αποφέρουν όφελος και αναγνώριση του καλού, ποιοτικού προϊόντος τους τόσο στις ίδιες όσο και στους ίδιους του εργαζομένους, προσφέροντας παράλληλα και στην ίδια την κοινωνία».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επιχειρηματίες, στελέχη τμημάτων εξαγωγών αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα στις παραπάνω αναπτυσσόμενες αγορές.

Ο ΣΘΕΒ και ο ΣΕΒ θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις μέσα από κοινές και πολυεπίπεδες δράσεις που συμβάλουν στην τόνωση της επιχειρηματικής ανάπτυξης και δη της εξωστρέφειας, που αποτελεί και ζητούμενο στην covid εποχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ