ΧΑΝΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Την απόσυρση της πρόσφατης ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια ζητά με ερώτησή της η Ευ. Λιακούλη

 Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αποσυρθεί άμεσα η πρόσφατη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκότοπων και να μη χαθούν οι προκαταβολές και οι επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας, πραγματοποίησε η Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ.Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Μεγάλα και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση ,στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας .

Συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί με τη νέα ΚΥΑ, είδαν τους βοσκοτόπους τους να μειώνονται, είτε από την ενσωμάτωση χιλιάδων στρεμμάτων μη επιλέξιμων, είτε από την κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά ακόμη από την μη ανανέωση των ενοικιαστηρίων από τους ιδιοκτήτες και τη μη προσκόμιση συμβολαίων  που ζητήθηκαν φέτος.

Σύμφωνα με τις, μέχρι πρότινος, διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ,  στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, με βάση το ΦΕΚ που ίσχυε στην περίοδο των Δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων, τα στρέμματα που τους υπολείπονταν,  θα τους έδινε η κατανομή βοσκοτόπων.

Τώρα, το νέο καθεστώς που δημιουργεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ,  στερεί σε χιλιάδες κτηνοτρόφους που απέκτησαν δικαιώματα από το 2016 και μετά, την δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση που τους αναλογεί.

Το τεράστιο πρόβλημα επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ),   ο οποίος  αναφέρει ότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ΚΥΑ,  έχει επίπτωση στην βασική ενίσχυση, αλλά και στην εξισωτική αποζημίωση.

Μετά την διαδικασία του «ράβε-ξήλωνε» στα στρέμματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (εμφάνιζε  στρέμματα στον παραγωγό την Παρασκευή και την Τρίτη του τα έπαιρνε πίσω! ) έχουν εξαχθεί τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα, ότι τελικά  απλήρωτοι θα μείνουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια..

Πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων και αντιπροσωπείας του ΣΕΚ , η οποία όμως υπήρξε δυστυχώς άκαρπη, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας να είναι πια αφημένοι στο έλεός τους.

Πλέον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην κτηνοτροφία, μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στις ζωοτροφές , που εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής, ενώ με το νέο καθεστώς κατανομής των βοσκοτόπων,  «ψαλιδίζονται» ενισχύσεις και δικαιώματα των κτηνοτρόφων, θέτοντας ευθέως ζήτημα επιβίωσής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ  να αποσύρουν άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί την εν λόγω ΚΥΑ, ώστε να καμφθούν οι τεράστιες αδικίες, να μη χαθούν οι προκαταβολές, επιδοτήσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων και των παραγωγών μας και να αποδοθούν οι βοσκότοποι σε αυτούς που έχουν πραγματικά δικαιώματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ