ΕΙΝΚΥΛ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας έστειλαν σήμερα με την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λάρισας

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λάρισας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση κατάρρευση των κλινικών του γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, της υποστελέχωσης των περισσοτέρων κλινικών του νοσοκομείου και του χαμηλού προϋπολογισμού που δεν δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το νοσοκομείο ούτε καν τα απαραίτητα εργαστηριακά και λοιπά υλικά για την υποτυπώδη λειτουργία του.

Οι γιατροί όπως τόνισε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Ν. Νταφούλης απαιτούν άμεση κάλυψη των κενών σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό ειδικά στις κλινικές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σήμερα κιόλας σε αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση η ΕΙΝΚΥΛ τονίζει:

“Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά και χωρίς αιδώ ψέματα της κυβέρνησης για την δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις αρκετούς μήνες, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας.

Το Γ.Ν.Λ της ακραίας υποστελέχωσης έχει κλινικά τμήματα που έχουν απωλέσει ακόμα και το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού τους και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του Γ.Ν.Λ έχει οδηγήσει σε απαράδεκτες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια, για την διενέργεια αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων πρώτης γραμμής, η έλλειψη των οποίων καθιστά επισφαλή την διαγνωστική προσέγγιση αρρώστων ειδικά στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν δυσμενώς την λειτουργικότητα του νοσοκομείου, την ποιότητα και την ασφάλεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ φορτίζουν με επί πλέον άγχος και ανασφάλεια το εξουθενωμένο προσωπικό.

Η άθλια ντροπιαστική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χώροι και οι υποδομές του Νοσοκομείου, αναδεικνύει την χρόνια εγκατάλειψη.

Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του νομού παρέμειναν επίσης αποδυναμωμένες, ακραία υποστελεχωμένες με τεράστιες ελλείψεις και με τους εξουθενωμένους εργαζόμενους να παλεύουν να υπηρετήσουν τις ευρύτερες υγειονομικές ανάγκες της περιφέρειας, πέραν της διεκπεραίωσης των στοιχειωδών καθηκόντων της εφημέρευσης και του εμβολιαστικού προγράμματος”.

Οι γιατροί απαιτούν:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη τους σε πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του 4ου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.

Αυτοτελή φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Καμμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κλινών και συγχώνευση – κατάργηση κλινικών τμημάτων, νοσοκομείων. Πλήρη, επαρκή, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων.

Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.

Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για της έναρξη της ειδικότητας, για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κατάργηση του παραλογισμού σε ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία, ο ειδικευμένος ιατρός χωρίς υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») να έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία, αλλά να μην έχει δικαίωμα αίτησης σε μόνιμη θέση επιμελητή, αλλά ούτε καν στην εξειδίκευση.

Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές Ε.Σ.Υ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».

Τέλος στην υπερεφημέρευση, στις μετακινήσεις, στις αναστολές αδειών.

Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων Υ.Πε και των διοικητών σε βάρος των υγειονομικών, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τους αρρώστους αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

φωτο αρχείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ