Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΦΟΡΤΩΣΕ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ερώτηση κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους  Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, σχετικά με τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των προγραμμάτων στέγασης, σίτισης και εκπαίδευσης των προσφύγων στο Δήμο Λαρισαίων και σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε η βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Το πρόγραμμα στέγασης ΕΣΤΙΑ, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, έχει βοηθήσει παραπάνω από 70.000 ευάλωτους ανθρώπους τα τελευταία έξι χρόνια, παρέχοντάς τους διαμονή, σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Το 2020, το πρόγραμμα τέθηκε σε νέο πλαίσιο, αφού, πλέον, η ευθύνη διαχείρισης της στέγασης μεταφέρθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ήταν αρμόδια όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Υπουργείο, από την πλευρά του, εξ αρχής διαβεβαίωσε ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητά του η ομαλή συνέχιση του προγράμματος στέγασης ΕΣΤΙΑ, για τους ανθρώπους  που φιλοξενούνται σήμερα σε διαμερίσματα και κτίρια σε 21 πόλεις, σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά ζητήματα στην ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τα οποία γεννούν έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων της χώρας, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, από το Δήμο Λαρισαίων, τέθηκαν πρόσφατα δημόσια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η δυσχερής επικοινωνία και η έλλειψη συντονισμού με τη Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο, καθώς και η ολιγωρία στην εκταμίευση των σχετικών πόρων, τα οποία εκθέτουν σοβαρά το δήμο, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των συμφωνηθέντων ποσών των δόσεων,  τόσο στο εργαζόμενο προσωπικό, όσο και τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Επιπλέον, εκτός του προγράμματος στέγασης, ανωμαλίες έχουν δημιουργηθεί και στο πρόγραμμα σίτισης των αιτούντων άσυλο, το  βάρος της οποίας αναγκάστηκε να επωμιστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρισας, ενώ  προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας.

Γίνεται αντιληπτό, ότι οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί με υπέρογκα για αυτούς οικονομικά και διαχειριστικά βάρη, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση των απαραίτητων για τους πρόσφυγες προγραμμάτων, όπως αυτό της στέγασης, της σίτισης και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους  Υπουργούς να προβεί το ταχύτερο δυνατό στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και για την ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ