ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που στηρίζει την απεργία των υγειονομικών

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τον πόλεμο που έχει κηρύξει στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων, κλιμακώνει την υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων στο χώρο της υγείας με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών και τα κέρδη των μονοπωλίων στον χώρο της υγείας. Η επίθεση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, μιας και έχει στρωθεί το έδαφος από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με ένα κρεσέντο αυταρχισμού να ανακόψει οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση και πρωτοβουλία για να εφαρμοστούν στην πράξη ανενόχλητα οι νόμοι που ιδιωτικοποιούν παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση, καταργούν το 8ωρο και υποβαθμίζουν την μόρφωση των παιδιών μας κατηγοριοποιώντας τα σχολεία. Την ίδια ακριβώς στιγμή και ενώ η ακρίβεια έχει λεηλατήσει το λαϊκό εισόδημα ετοιμάζει το «νέο ΕΣΥ», το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του λαού, αφού πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν:

Νέα λουκέτα σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και κλινικών.

Νέα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Νέο τσεκούρι στις κρατικές και ασφαλιστικές παροχές για την υγεία.

Νέα χαράτσια στην εργατική λαϊκή οικογένεια, νέες αυξήσεις άμεσων ή έμμεσων πληρωμών και συμμετοχής για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.

Νέες χρυσές δουλειές για τους μεγαλέμπορους της υγείας και τα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Ενώ βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας με τους αριθμούς των κρουσμάτων να επιβεβαιώνουν ότι είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα (την Δευτέρα η πόλη της Λάρισας είχε 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα), ενώ έχουν περάσει 20 ολόκληροι μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει την παραμικρή παρέμβαση, τον ελάχιστο σχεδιασμό για την ενίσχυση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν με την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά αντίθετα τις αποδυνάμωσαν περαιτέρω. Αρνούνται ακόμα να επιτάξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία για ακόμα μία φορά θα έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία μέσω της επικείμενης «αξιοποίησης» που συζητιέται.

Το Γ.Ν.Λ της ακραίας υποστελέχωσης έχει κλινικά τμήματα που έχουν απωλέσει ακόμα και το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού τους και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού. Η άθλια ντροπιαστική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χώροι και οι υποδομές του Νοσοκομείου, αναδεικνύει την χρόνια εγκατάλειψη.

Η θεραπεία για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δε μπορεί να είναι η αιτία που τα δημιουργεί. Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι φαρμάκι για το λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές.

Η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων και την περίοδο της πανδημίας, αποδείχθηκε περίτρανα πως εάν δεν υπήρχε η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερη.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη όλους αυτούς τους αγώνες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο λαό μας παρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και την άσχημη κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας εντελώς δωρεάν, αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, τα πρωτοβάθμια Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιστές υγειονομικούς του λαού μας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Η αγανάκτηση και η οργή θα μετατραπεί σε δύναμη, σε αγώνα και διεκδίκηση. Τον δρόμο δείχνουν εξάλλου οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food και των εκπαιδευτικών.

Δίνουμε το παρών στην απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ έξω από την πύλη του Γ.Ν.Λ. και δηλώνουμε ότι όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το «νέο Ε.Σ.Υ», άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε κι εμείς να τα μπλοκάρουμε.

Για να εμποδίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ».

Για να ενισχυθεί αποφασιστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό.

Για να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Για να καταργηθεί το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Για να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής μας και ένταξη τους σε πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του 4ου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

Για να γίνει στην πράξη η υγεία κοινωνικό αγαθό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ