ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Το μήνυμα του Μ. Χαρακόπουλου προς τον μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου

«Οι στρατιές των Νεομαρτύρων ενίσχυσαν το φρόνημα ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων μέχρι τα χρόνια της Επανάστασης, όταν ο ραγιάς τόλμησε το ανήκουστο, να τα βάλει και να νικήσει μια αυτοκρατορία. Ανάμεσα στο νέφος των Νεομαρτύρων η μαρτυρική Θεσσαλική γη έχει και τα δικά της εκλεκτά τέκνα, όπως ο Άγιος Γεώργιος εκ Ραψάνης και ο Άγιος Γεδεών ο εν Τυρνάβω, τους οποίους πρέπει να διατηρούμε στην μνήμη μας και να τους τιμούμε στο διηνεκές».

Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή το Επιστημονικό Συνέδριο για τους Νεομάρτυρες του Γένους, που διοργανώνει η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Λάρισας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, συγχαίρει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου την τοπική εκκλησία για τις πολυποίκιλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει «για την ανάδειξη θεμελιωδών πλευρών αυτού του καθοριστικού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας, και ιδιαιτέρως μεταξύ των μαθητών». Όπως επισημαίνει «η στέρεη γνώση του εθνικού μας παρελθόντος συνεπάγεται και την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης, που αποτελεί και το ισχυρότερο τείχος απέναντι σε κάθε είδους επιβουλές.

Αναμφίβολα, η συζήτηση για τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες, στην οποία θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, αξίζει μεγάλης προβολής, καθώς το θέμα δεν έχει αναδειχθεί αναλόγως της σημασίας του. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος της πίστεως, δηλαδή της Ορθοδοξίας υπήρξε κορυφαίος στη διατήρηση της συνείδησης του Γένους. Ο Έλληνας που εξισλαμιζόταν τούρκευε, και αυτός που γινόταν καθολικός το πιο πιθανό ήταν να φραγκέψει. Μόνο η Ορθοδοξία διαφύλαξε ακέραιο αυτό τον νοητό νήμα της ελληνικής συνέχειας. Για να συμβεί, όμως, αυτό, απαιτήθηκαν θυσίες και αίμα. Οι στρατιές των Νεομαρτύρων ενίσχυσαν το φρόνημα ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων μέχρι τα χρόνια της Επανάστασης, όταν ο ραγιάς τόλμησε το ανήκουστο, να τα βάλει και να νικήσει μια αυτοκρατορία. Ανάμεσα στο νέφος των Νεομαρτύρων η μαρτυρική Θεσσαλική γη έχει και τα δικά της εκλεκτά τέκνα, όπως ο Άγιος Γεώργιος εκ Ραψάνης και ο Άγιος Γεδεών ο εν Τυρνάβω, τους οποίους πρέπει να διατηρούμε στην μνήμη μας και να τους τιμούμε στο διηνεκές».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com