Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσόνας, στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, για την παρουσίαση ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ξεκινώντας από 1/9/2021.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» .
Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας ) και εταίρους α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αναπλ. Καθηγητής κ. Χρήστος Λύκας), β. τον Φορέα Διαχ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (πρόεδρος ο κ. Άρης Νίκας) και γ. τον ΧΟΠΣ Σπαρμού (Πρόεδρος κ. Νίκου Βικτώρια), ενημέρωσε τους τοπικους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους ενός σημαντικού προγράμματος με τίτλο “Olympus+”, που το Δίκτυο «Περραιβία» διεκδίκησε, σε δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες και αυστηρά κριτήρια, από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της προστασίας του μυθικού βουνού από την κλιματική αλλαγή και τέλος της δημιουργίας επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ
Συμμετοχές με φυσική παρουσία αλλά και μέσω Internet
Στην ημερίδα που ήταν ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα για κάθε εμπλεκόμενο με την καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας , ενώ υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης και παρέμβασης από μακριά, μέσω Zoom.
Παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Olympus+» , στο οποίο τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά και βότανα του Ολύμπου, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης και του Πράσινου Ταμείου (ΥΠΕΝ) , αναδεικνύονται για την κατάκτηση νέων αγορών και προβλέπεται εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία τους, έτσι ώστε το πρόγραμμα να αφήσει στην περιοχή αναπτυξιακό αποτύπωμα, αλλά και να διαμορφώσει πολιτικές για την προστασία του Ολύμπου από την Κλιματική Αλλαγή.
Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων. Σκρέκα, τον Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου κ. Γιώργο Πρωτόπαππα, τη Βουλευτή Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου, τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, την Αν. Γενική Διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας κ. Φτίκα Ζωή , τον Πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Ελευθέριο Φουρκιώτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων κ.Δημ. Παπαστεργίου, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων.
Το έργο που πρότεινε το Δίκτυο «Περραιβία» και εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής.
Στην Ημερίδα παρουσίασης του Έργου OLYMPUS+, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή σε έναν τεράστιο πλούτο της παρολύμπιας περιοχής, όπως είναι τα ΑΦΦ και Βότανα του Ολύμπου, συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του έργου, αλλά και έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σύμβουλοι επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι του Πράσινου Ταμείου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ.ά.
Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά για τη συμμετοχή τους με εισηγήσεις , καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, του Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου κ. Γιώργου Πρωτόπαπα, της Διευθύντριας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Ελένης Μαλούπα του Καθηγητή του ΑΠΘ κ.Βας. Γιαννούλα, του Καθηγητή του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Λύκα, του Συμβούλου Ανάπτυξης κ. Κώστα Μοράρου, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των παρευρισκόμενων παραγωγών ΑΦΦ της περιοχής και πολλών που παρακολούθησαν την ημερίδα μέσω Internet.
Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής
Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος, οικονομολόγος κ. Κώστας Σκριάπας, αλλά και οι δύο Αντιπρόεδροι κ.κ. Θ. Αστερίου και Κ. Φουρκιώτης, δηλώνουν ότι: “ το τελικό αποτέλεσμα είναι να προστατευτεί η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ,με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ , τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής ,για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές , που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα .
Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται στενά η Κοινωνία των Πολιτών , το Πανεπιστήμιο που παράγει γνώσεις και έρευνα και οι δημόσιοι φορείς , μεταφέροντας καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».
Πληροφορίες : www.perrevia.net.gr ,E-Mail: perrevianet@gmail.com ,Mobile: 6974-881944.