Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ

Ισχυρά μηνύματα κατά του φασισμού και του ναζισμού έστειλαν από τη Λάρισα οι αρχές και οι φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο, για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, στις 23 Οκτωβρίου 1944.

Σε δήλωσή του για την επέτειο, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, αφού αναφέρθηκε στην ιστορικές στιγμές της απελευθέρωσης, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα εκείνης της εποχής μας καλούν να δώσουμε υπόσχεση για αγώνες κατά του φασισμού. «Θα δώσουμε τη δική μας μάχη για να μην ξαναέρθουν ποτέ τέτοιες ημέρες. Ποτέ ξανά φασισμός. Και είναι αλήθεια ότι το αυγό του φιδιού, όταν αρχίζει να εκκολάπτεται, το συντρίβεις πριν βγει στην επιφάνεια»

Στο Ηρώο της πόλης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Δεληγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων της απελευθέρωσης και της εισόδου των ένοπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ στην πόλη, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημ. Κασσάνδρα, τον καπετάνιο Μίμη Τάσο (Μπουκουβάλα) και τον ίλαρχο Κώστα Καραστάθη και στους πανηγυρισμούς των Λαρισαίων στην Κεντρική πλατεία. Αναφέρθηκε ακόμη στο ανάστημα που σηκώνει ξανά ο φασισμός σημειώνοντας τα εξής:

« Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μέρες σαν και αυτή που γιορτάζουμε σήμερα – μια μέρα που όλα φάνταζαν δυνατά – μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε την βαριά ευθύνη να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες αυτού του τόπου.

Ένα χρόνο πριν, 76 χρόνια μετά την απελευθέρωση, ο λαός μας γιόρτασε την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Η καταδίκη των νοσταλγών του Χίτλερ, που ανακοινώθηκε τέτοιες μέρες πέρυσι στο Εφετείο Αθηνών σε μια συμβολική συγκυρία, επιτεύχθηκε μετά από τη θυσία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και πολλών ακόμα θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Οι δημοκρατικοί πολίτες της πατρίδας μας, αυτού του μαρτυρικού τόπου, αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η ιστορία. Και μπορεί η λυτρωτική γιορτή εκείνων των ημερών να έλαβε τέλος, ο αγώνας όμως εναντίον των δηλητηριωδών “ιδεών” του φασισμού συνεχίζεται.. Χωρίς αμφιβολίες και καιροσκοπισμούς, αλλά με σταθερή δημοκρατική πορεία.

Το οφείλουμε σε εκείνους που χάθηκαν για να ξημερώσει η μέρα που σήμανε την απελευθέρωση της πόλης μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας. Και πρωτίστως στα παιδιά μας.»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, συλλόγων και φορέων, πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων κ.α.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομάδα χορωδών του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ αμέσως μετά η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων έπαιξε επετειακά τραγούδια στην Κεντρική πλατεία.

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Να μην επιτρέψουμε να επωαστεί το “αυγό του φιδιού„

Στην αξία των εκδηλώσεων μνήμης για την απελευθέρωση της Λάρισας από την γερμανική κατοχή και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την ιστορία, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας των επίσημων εκδηλώσεων και της κατάθεσης στεφάνων στο ηρώο της πόλης στον λόφο του φρουρίου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός δήλωσε τα εξής:

«Τιμούμε σήμερα την απελευθέρωση της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Έχουν αξία αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης;

Νομίζω ότι ορθώς πράττουμε, όχι μόνο εκ καθήκοντος για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, στα χρόνια της αντίστασης στο γερμανικό ναζιστικό καθεστώς. Οφείλουμε να το κάνουμε για να υπενθυμίζουμε και στις νεότερες γενιές ότι ούτε η Ελευθερία ούτε η Δημοκρατία ήταν πάντοτε δεδομένες. Κάποιοι έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Και μπορεί, βεβαίως, αυτοί που δυο φορές αιματοκύλισαν την Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα να είναι σήμερα εταίροι και σύμμαχοί μας, ωστόσο, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το “αυγό του φιδιού„ εξακολουθεί να εκκολάπτεται στη γηραιά ήπειρο, βρίσκοντας αφορμή κάθε φορά, είτε από την οικονομική κρίση, είτε από την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βρουν χώρο για να επωασθούν αυτές οι νοσηρές, ακραίες ιδεολογίες του ναζισμού και του φασισμού.

Χρόνια πολλά στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους».

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

Ορατές, σαφείς και αδιαπραγμάτευτες οι κόκκινες γραμμές, απέναντι στην παράτολμη Τουρκία»

Από το Ηρώο της Πόλης στο Λόφο του Φρουρίου, όπου παρέστη για τις σημερινές εκδηλώσεις για την ηρωική απελευθέρωση της Λάρισας από τα στρατεύματα της γερμανικής κατοχής, με μήνυμά της, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:
«Η 23η Οκτωβρίου, είναι μέρα εθνικής ανάτασης, περηφάνιας, τιμής και συλλογικής μνήμης για τους ήρωες, που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης μας.
«Αντρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά, μέσα σε μια νύχτα, έζησαν συγκλονιστικές στιγμές που φάνηκαν να διαρκούν έναν αιώνα. Η ψυχή και το σώμα τους, στη διάρκεια εκείνης της νύχτας, ελευθερώθηκε από την αγωνία του θανάτου και της σκλαβιάς τεσσάρων χρόνων, και η Ελευθερία, κρυμμένη πάντα στην καρδιά τους, έβγαινε τώρα στα χείλη τους, γινόμενη κραυγή χαράς και ανακούφισης…» περιγράφει τη νύχτα εκείνη, που η Λάρισα πέρασε από την Κατοχή στην Ελευθερία, ο Λάζαρος Αρσενίου, αντιστασιακός συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα ιστορικού αναστοχασμού.
Καλούμαστε, με πυξίδα την Ιστορία μας, να συνεχίσουμε σθεναρά να προασπίζουμε την Πατρίδα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ειδικά αυτόν τον καιρό που η χώρα αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προκλητικότητα της παράτολμης και παράλογης Τουρκίας.
Σήμερα από τη Λάρισα, στέλνουμε το ηχηρό μήνυμα ότι οι Έλληνες υπηρετούν σταθερά το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς συμβιβασμούς και με ορατές, σαφείς και αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες γραμμές» .
Σήμερα, αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές μας, σε εκείνους που έπεσαν στα πεδία των μαχών και στάθηκαν γενναία απέναντι από τα εκτελεστικά αποσπάσματα του μίσους και δίνουμε την υπόσχεση, ότι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, ενωμένοι, θα αντισταθούμε σε κάθε μορφή αναβίωσης του ναζισμού και του φασισμού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ