ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης με ανακοίνωση που υπογράφει η επικεφαλής Μ. Κωστή

Κύριε δήμαρχε,
Με αφορμή την ανησυχία πολλών συμπολιτών μας, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού και στα σχολεία, έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε στα περισσότερα σχολεία του δήμου μας, προ μηνός, διαπιστώσαμε ότι, με εξαίρεση το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο του Συκουρίου που διαθέτει τέσσερις καθαρίστριες, όλα τα υπόλοιπα σχολεία διαθέτουν μια η δύο, με αποτέλεσμα η καθαριότητα, με βάσει τα εγκυκλίως προβλεπόμενα, να είναι ανεπαρκής.

Ειδικά στο δημοτικό σχολείο Μακρυχωρίου που έχει πολλές αίθουσες και άλλους χώρους, σε διαφορετικά κτίρια, είναι απολύτως αδύνατο να καθαρίζονται όλοι οι χώροι από μια καθαρίστρια, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και σε κάθε διάλειμμα, όπως υγειονομικώς θεωρείται επιβεβλημένο αλλά και μετά την αποχώρηση των παιδιών από αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει στα δημοτικά σχολεία Γόννων και Πυργετού και σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του δήμου Τεμπών.
Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αραίωση των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης, των σχολικών μονάδων, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, ότι έχουμε ήδη μπει στο χειμώνα και δεν θα είναι δυνατόν να αερίζονται διαρκώς οι αίθουσες, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συνδημοτών μας είναι ανεμβολίαστο και φυσικά ένα μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών, τότε αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί.

Η δημοτική αρχή έχει απολύτως την ευθύνη της συντήρησης και καθαριότητας των σχολικών μονάδων και θα έπρεπε ο αριθμός των εργαζομένων, στην καθαριότητα των σχολείων, να είναι αρκετά μεγαλύτερος, με πλήρες ωράριο και όχι με τρίωρα η τετράωρα ημερησίως, ώστε να μπορούν να καθαρίζουν επιμελώς καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά από αυτά.
Θεωρούμε επιβεβλημένο να ενισχυθεί η καθαριότητα στις σχολικές μονάδες του δήμου Τεμπών, με την μετατροπή όλων, των μερικώς απασχολουμένων σε πλήρους απασχόλησης και με την πρόσληψη νέων εργαζομένων στην καθαριότητα, επίσης πλήρους απασχόλησης. Για τον σκοπό αυτό να ζητήσετε έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο.

Να υπάρξει αραίωση των μαθητών και διεκδίκηση πρόσληψης νέων εκπαιδευτικών, για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, να πάψουν να μετακινούνται οι καθηγητές, συμπληρώνοντας τις ώρες εργασίας τους, σε διαφορετικά σχολεία, με κίνδυνο μεταφοράς του ιού από σχολείο σε σχολείο, αλλά να έχουν πλήρη απασχόληση σε ένα σχολείο.
Να γίνει, με ειδικούς επιστήμονες, οργανωμένη, ουσιαστική, στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών, για την ανάγκη του εμβολιασμού, που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και θα απαντά σε υπαρκτά ερωτήματα.

Να χορηγούνται από το κράτος δωρεάν αυτοδιαγνωσικά τέστ ( self test), για όλους τους πολίτες. Να εκτελούνται από δημόσιες δομές και δωρεάν τα rapid tests.
Να υπάρξει διεκδίκηση και από μεριάς σας, για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Γόννων, των ιατρείων σε όλο το δήμο Τεμπών και των νοσοκομείων της Λάρισας, με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με νέες κλίνες, τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, τόσο στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας όσο και μετά από αυτή.

Να γίνει προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών.
Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους και να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό και τις δομές της δημόσιας υγείας, στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων προβλημάτων υγείας.

Αυτά κ. Δήμαρχε είναι απολύτως αναγκαία να γίνουν άμεσα, πριν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ