“1821:ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ”: Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Μ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών προβάλει προβάλει από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 19.00 στο κανάλι της στο youtube (https://youtu.be/A2JMCt0G5nM), τη διάλεξη της καθηγήτριας Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο “1821:Συνέχειες και ασυνέχειες”.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με μεγάλη επιτυχία.

Η προβολή της ομιλίας επελέγη ενόψει της άλλης εθνικής επετείου, του Όχι των Ελλήνων στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας με το οποίο αξίωνε να της επιτραπεί να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας μας. Όπως στη μια, έτσι και στην άλλη επέτειο, γιορτάζουμε την ημερομηνία έναρξης του αγώνα. Δυο σταθμοί στην ιστορία μας με πολλά κοινά. Το 1821 ξεσηκωθήκαμε για να διώξουμε τη σκλαβιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1940 τον φασισμό.

Στη διάλεξή της, η κ. Ευθυμίου παρουσιάζει πως το 1821, οι εξεγερμένοι Έλληνες έλαβαν καίριες πολιτικές αποφάσεις που
μετέτρεψαν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας τους σε Επανάσταση.

Ταυτόχρονα, έζησαν εσωτερικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε δύο εμφυλίους πολέμους φέρνοντας το εγχείρημά τους, συχνά, στα όρια της καταστροφής.
Τελικά, το 1830 -πρώτοι αυτοί από ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική- απέκτησαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος με σύνορα που, το 1832, ορίσθηκαν, προς Βορράν, στο νότιο άκρο της Θεσσαλίας.

Η Επανάσταση υιοθέτησε νέους θεσμούς και πολιτικές πρακτικές, οι οποίες ακολουθούν το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα και καθορίζουν πολλές από τις πολιτικές, ιδεολογικές και διπλωματικές επιλογές του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ