ΠΑΝΔΗΜΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΗ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ

Η Ελλάδα αποχαιρέτισε τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αναπαύεται πλέον στην αγκαλιά της αττικής γης. Η κηδεία της τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης, ενώ ακολούθησε η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, η οποία παραδόθηκε στην οικογένειά της, και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά εναποτέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, υπό παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους πυροβολισμούς του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Φώφη Γεννηματά

Όλοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, σε μία νεκρώσιμη πομπή που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη και κατέληξε στο Α’ Νεκροταφείο, εκεί που ειπώθηκε το “ύστατο χαίρε” στη Φώφη Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου, στις 12.04 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Φώφη Γεννηματά

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν από το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου έγινε το λαϊκό προσκύνημα έως και την ταφή στο Α’ Νεκροταφείο ήταν συγκλονιστικές. Συντετριμμένος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και τα τρία παιδιά της. Οι καρδιές ράγισαν στους επικηδείους τους, όπου αποχαιρέτισαν τη μητέρα τους, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια.

Μετά την τελετή ακολούθησε νεκρώσιμη πομπή  όπου ποτάμι ανθρώπων πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας. Μπροστά από τη Βουλή, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση όπου ακούστηκε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Δάκρυα και συγκίνηση στο λαϊκό προσκύνημα

Νωρίτερα με βουβή συγκίνηση σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και ελάσσων αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απέτισαν από το πρωί φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

λαικό προσύνημα φωφη γεννηματά

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Δίπλα στο φέρετρο συνεχώς η αδελφή της – Η συγκινητική στιγμή

Από νωρίς το πρωί, οπότε και έφτασε η σορός της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, δίπλα στο φέρετρο συνεχώς στέκεται η αδελφή της, Μαίρη, η οποία έχει χτυπηθεί από καρκίνο στο παρελθόν.

Φώφη Γεννηματά λαϊκό προσκύνημα

Σύμφωνα με το OPEN, η αδελφή της Φώφης Γεννηματά ζήτησε για μισή ώρα να παραμείνει μόνη της μέσα στο παρεκκλήσι. Ήταν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές καθώς η ίδια θέλησε να «μιλήσει» στην αδελφή της για τελευταία φορά πριν την αποχαιρετήσει.

Στο μεταξύ όσο περνά η ώρα άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέρχονται για να αφήσουν ένα λουλούδι και να πουν το δικό τους «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά. Το κλίμα είναι φορτισμένο συγκινησιακά.

Με λευκά τριαντάφυλλα οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη

Πανελλήνια συγκίνηση για τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία σήμερα συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί, αλλά και απλός κόσμος λένε το «τελευταίο αντίο».

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ και συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Όλοι ήταν συγκινημένοι και κρατούσαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι.

Παύλος Χρηστίδης: Τα δάκρυα πάνω από το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά

Ο Παύλος Χρηστίδης, “λύγισε” πάνω από το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, ήταν για χρόνια στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Χθες,ο Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου μίλησε για τη σχέση του με την Φώφη Γεννηματά και για τη στήριξη που του έδωσε.

“Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε την αγκαλιά της σε όλους, ενσωμάτωσε νέους ανθρώπους, παλιότερους που την αμφισβητούσαν ή την αδίκησαν στο παρελθόν και πήγαινε πάντα με αυτό το υπέροχο χαμόγελο που είχε και έλαμπε στις ψυχές μας. Ήταν ο φάρος της αισιοδοξίας μας σε πάρα πολλά σκοτάδια, τα οποία αντιμετώπισε η παράταξη τα τελευταία χρόνια” περιέγραψε.

“Η αξιοπρέπειά της, το ήθος της, η ζεστασιά της ήταν κάτι το οποίο σε εμάς που ήμασταν κοντά έβγαινε διαρκώς. Ήταν μια καταπληκτική οικοδέσποινα, ένας άνθρωπος που όταν καθόταν στο τραπέζι κοιτούσε πώς ο καθένας θα πάρει αυτό που του αναλογεί” πρόσθεσε.

“Ήταν μια γυναίκα πολύ αποφασιστική που μας έδειξε και μας έμαθε πώς είναι να μην κάνεις πίσω. Δύο ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο ήμασταν μαζί σε περιοδεία στη Ρόδο, όπου έκανε μια ομιλία 45 λεπτών, βγάζοντας όλο της το όραμα για το μέλλον της παράταξης και πώς μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων” είπε ο κ. Χρηστίδης.

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο ο Αντώνης Σαμαράς

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι προσήλθε στο λαϊκό προσκύνημα για την Φώφη Γεννηματά ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία.

«Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο» είχε τονίζει σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά. Αιωνία της η μνήμη!»

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στον ναό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

 Σπαρακτικές στιγμές στη Μητρόπολη: Αγκάλιασε το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά

Ο σύζυγος, της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με δάκρυα στα μάτια υποδέχθηκε το φέρετρο στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία. Στο πλευρό του και τα τρία παιδιά, που μετά βίας συγκρατούσαν τα δάκρυά τους.

Μόλις το φέρετρο τοποθετήθηκε μπροστά τους, έπεσε πάνω του, ξεσπώντας σε κλάματα, ενώ χτύπησε το χέρι του. Σε μια χειρονομία που δείχνει το πόσο άδικος και πρόωρος ήταν ο χαμός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Συγκινημένη η Ντόρα Μπακογιάννη στη Μητρόπολη για το τελευταίο “αντίο” στη Φώφη Γεννηματά

Η Ντόρα Μπακογιάννη έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών μαζί με τα παιδιά της για να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά. Υποβασταζόμενη από τον γιο της, τον δήμαρχο Αθηνών, η Ντόρα Μπακογιάννη καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που βρίσκεται έξω από τον ιερό ναό.

Η ίδια, πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και συγκεκριμένα με πολλαπλό μυέλωμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συλλυπήθηκε την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και αγκάλιασε τα παιδιά της.

Σακελλαροπούλου για Φώφη Γεννηματά: Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

Συγκινημένη «αποχαιρέτησε» τη Φώφη Γεννηματά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον επικήδειο που εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό.

Όπως τόνισε η κα Σακελλαροπούλου «αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια.

Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων.

«Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο.

Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε η κα Σακελλαροπούλου.

Φώφη Γεννηματά - Σακελλαροπούλου

 

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «έως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Φώφη Γεννηματά- Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

Συγκλόνισε το “αντίο” του Μανώλη Χριστοδουλάκη – Η παράταξή μας συνεχίζει ορφανή

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά. Στον επικήδειο λόγο του, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, συγκίνησε με τα λόγια του και έδωσε υπόσχεση στη Φώφη Γεννηματά ότι “θα μιλάμε για εσένα”.

“Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει κάτι. Μας λείπει η δική σου δύναμη, η δική σου γενναιότητα, μας λείπει το δικό σου θάρρος. Και είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσίας σου. Σου υπόσχομαι πρόεδρε ότι θα μιλάμε για εσένα. Θα μιλάμε στα παιδιά σου και στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Και θα μιλάμε για εκείνη που δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμα κι οι αντίπαλοί της.
Μανώλης Χριστοδουλάκης κηδεία Γεννηματά

Για εκείνη που σήκωσε το βάρος του κοινού μας σπιτιού στη δική της πλάτη, τη στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ίσως φαινόταν απλά ένας άδικος κόπος. Για εκείνη που δεν βολεύτηκε ποτέ στα όσα είχε και δεν δίστασε ούτε στιγμή να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει ‘πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής’… Για εκείνη που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι άλλοι έφευγαν και που πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Για εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε πιο πλατιά απ’ όλους στις καλές”, ανέφερε αρχικά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Φώφη Γεννηματά παιδιά

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, “μίλησες για την αρρώστια σου όταν ήταν ακόμα ταμπού και ενθάρρυνες έτσι πάρα πολλές γυναίκες να βρουν τη δύναμη στη δική τους περιπέτεια, στον δικό τους Γολγοθά. Αλλά δεν φόρεσες ποτέ τον καρκίνο σαν ταμπέλα. Ποτέ σου δεν παραπονέθηκες, ποτέ σου δεν δικαιολογήθηκες. Ήσουν πάντα εκεί, όρθια, πάντα περήφανη, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι και τη στιγμή που δεν μπορούσες πια να κάνεις διαφορετικά…

Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ. Ούτε η αρρώστια σου σε λύγισε. Γιατί όποιος κλείνει το μάτι και διαλέγει να ζει χωρίς τον φόβο, υπερβαίνει και τον θάνατο. Κι εσύ, όπως έλεγες πρόεδρε, δεν έζησες ποτέ με τον φόβο. Εσύ τη ζωή τη ρούφηξες και η απόδειξη γι’ αυτό είναι σήμερα στο πλευρό σου, είναι η οικογένειά σου, που ήταν πάντα το στήριγμά σου”.

Για τη Δημοκρατική Παράταξη και την ανασυγκρότησή της, τόνισε στη συνέχεια, “η ιστορία δεν θα γράψει απλώς πως έβαλες κι εσύ ένα ακόμα λιθαράκι. Κάθε σου βήμα, ήταν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο, ήταν μια σπρωξιά προς το μέλλον, ήταν ένα μισάνοιγμα της πόρτας για την επόμενη εποχή. Για την επόμενη δική μας πολύ μεγάλη νίκη. Και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα είσαι πια μαζί μας για να μοιραστούμε αυτή τη χαρά, αυτής της νίκης.

Όταν όμως έρθει, γιατί πρόεδρε θα έρθει αυτή η νίκη και στο υπόσχομαι, θα είναι γιατί εσύ έβαλες τα θεμέλια. Γιατί δεν επέτρεψες να χαθούμε στη λήθη, γιατί πάλεψες με νύχια και με δόντια και εσύ μας κράτησες όρθιους για να μπορούμε, όπως σου άρεσε να ακούς, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”.

Όπως ανέφερε, “πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύτηκες όταν για τους άλλους ήμασταν απλώς παιδιά. Με εμπιστεύτηκες και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και εκεί που όλοι οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους και μας έσπρωχνες να τους περπατήσουμε μαζί σου. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ανέστησες ένα κόμμα που χωρίς εσένα θα ήταν απλά μία νοσταλγία, μία ανάμνηση. Ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατον.

Έθρεψες τις ρίζες αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Αλλά μην στεναχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα σήμερα γράφουν το όνομά σου. Και το γράφουν σε μία γλώσσα η οποία δεν ξεχνιέται, δεν χάνεται και η οποία παραμένει χαραγμένη στην ψυχή, στην ψυχή μου, στην ψυχή μας, στην ψυχή της παράταξής μας, η οποία συνεχίζει ορφανή”.

“Τις μέρες που θα λάμπει ο ήλιος, με χαμόγελο όπως είχες πάντα στα δικά σου χείλη, με στεγνά μάτια πλέον αλλά και με ψηλά το κεφάλι, όπως εσύ μας έμαθες, εμείς που μένουμε πίσω έχουμε πάρα πολλά να πούμε για εσένα. Και κυρίως, το πιο σημαντικό, πως η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Ας φυσήξει τώρα ούριος άνεμος στα πανιά της παράταξής μας. Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου”, κατέληξε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό

Το ανθρώπινο και πολιτικό ήθος της Φώφης Γεννηματά σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας υπογραμμίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό και είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο», τόνισε στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και συμπλήρωσε: «Υπέκυψε όπως όλοι στο πεπερασμένο της ανθρώπινης μοίρας και ευχόμαστε στους δικούς της ανθρώπους κάθε κουράγιο και υπομονή. Αρνιόταν να περιφέρει δεξιά κι αριστερά την ασθένεια της, παρά μόνο όταν ήταν για να δώσει δύναμη σε άλλους».

Ο πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε πώς «η μοίρα του κάθε ανθρώπου αξίζει και μπορεί να γίνεται μοναδική. Και αυτό το στοιχείο στην Φώφη Γεννηματά, η αξιοπρέπεια και το παράδειγμα που έδινε, είναι που κρατά συγκινημένη όλη την κοινωνία, είναι που κρατά την χώρα σε εθνικό πένθος και όλους εμάς, ενωμένους, να μιλάμε θλιμμένοι για την εντιμότητα και το παράδειγμα της».

Εκθείασε την προσφορά και την πολιτική διαδρομή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. «Γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και μεγαλωμένη μέσα στον πρόλογο της μεταπολίτευσης, πήρε τον δρόμο της δημόσιας ανάμειξης, κρατώντας σκυτάλη από γερά υλικά, που όμως αυτό δεν την έφθανε και αισθανόταν ότι έπρεπε να την πάνε πιο μακριά. Η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε όμως πως ό,τι ήθελε να το κάνει, θα το επιτύγχανε, παρά την σκληρή στροφή της μοίρας για την οικογένεια της και για την ίδια», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Συγκλόνισαν οι επικήδειοι των παιδιών της

Ράγισαν καρδιές οι επικήδειοι από τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, η κηδεία της οποίας τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. Τα λόγια συγκλονιστικά, προκάλεσαν δάκρυα στα μάτια των παριστάμενων.

Ο 17χρονος γιος της Γιώργος συγκλόνισε με τον επικήδειό του: “Αγαπημένη μητέρα, βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι άνθρωποι που σε αγαπάμε και που λάτρευες με όλη σου την καρδιά. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα, νιώθαμε πάντα έντονα. Όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής, για τη ζωή. Αντίκριζες πάντα τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου, δείχνοντας τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για τη ζωή” ανέφερε.

Φώφη Γεννηματά γιος

“Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής” πρόσθεσε.

“Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, δίδαξε σε εμάς τι σημαίνει αγάπη και συντροφικότητα. Ήσασταν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο δεσμός που είχες με την θεία μας την Μαίρη, είναι παράδειγμα προς μίμηση αδελφικής αγάπης. Τα διδάγματά σου είναι στήριγμα αυτές τις δύσκολες ώρες για εμάς και θα είναι σε όλη μας τη ζωή. Όπως ήταν για σένα φάρος η ζωή του παππού μας του Γιώργου Γεννηματά και της γιαγιάς μας, Κάκιας” τόνισε.

“Με την αποχώρησή σου, νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί σου οι ελπίδες μου. Η αγκαλιά όλου του κόσμου μαρτυρεί ότι οι αξίες και τα ιδανικά σου επιβιώνουν. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Όπως έλεγες για εσένα η οικογένεια ήταν όλη σου η ζωή, έτσι μας έδειξες. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει για να κάτσουμε μαζί σου, να σου κρατήσουμε το χέρι και να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς με το χαμόγελο σου από εκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα” είπε συγκινημένος.

Ακολούθησε η μικρότερη κόρη της, Κατερίνα: “Έφυγες νικήτρια. Πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το έβαλες ποτέ κάτω, παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία σου ήσουν με ένα χαμόγελο στα χείλη να μας καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας, η μαμά μας. Μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη αγάπη και πολλή τρυφερότητα που θα μείνουν πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες αλλά και στις δυσκολίες. Πάντα όταν ήμουν στεναχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις τη διάθεση. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ.

Είμαστε πολύ περήφανοι για εσένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε ποτέ και να ζούμε την κάθε στιγμή.  Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω και δεν σε φόβιζε τίποτα. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η ζεστή σου αγκαλιά σου, η φωνή σου, το χαμόγελό σου και αυτή η ενέργεια που γέμιζε όλο το σπίτι χαρά.

Θα μου λείψουν οι συζητήσεις που κάναμε τα βράδια, τα ταξίδια και οι ετοιμασίες που κάναμε όταν είχαμε κάποια γιορτή στο σπίτι. Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Με ένα βλέμμα ξέραμε τι ήθελε να πει η μία στην άλλη. Τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Μου κρατούσες το χέρι κι εγώ με έναν κόμπο στον λαιμό έλεγα από μέσα μου “Μην φοβάσαι θα τα καταφέρει. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα είσαι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα” είπε η Κατερίνα φέρνοντας δάκρυα στα μάτια όλων.

Στο τέλος ήταν η Αιμιλία που συγκλόνισε με τα λόγια της. Πήρε θέση μπροστά στο αναλόγιο και με φωνή σπασμένη από τη θλίψη είπε: “Στις τελευταίας μας κουβέντες μου είπες: “Ένα δύο τρία, πάμε. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Γιατί έτσι ήσουν, δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες, γιατί μία μάχη με καθαρή ψυχή, που δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι πάντα μία μάχη κερδισμένη. Χτυπούσες το χέρι στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου σαν κορίτσι, σαν γυναίκα, σαν μητέρα και κέρδισες.

Φώφη Γεννηματά- Αιμιλία

Δεν ήταν όμως ποτέ σκληρό ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια. Ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μία μάνα. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλά από πάνω μας, το χάδι σου, το χαμόγελό σου, το family που έλεγες, όταν έμπαινες σπίτι, και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ αλλά είναι και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε” είπε συγκινώντας.

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Φώφη Γεννηματά

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρουγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά γίνεται στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ του ΚΙΝΑΛ για την Φώφη Γεννηματά

Το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά με ένα συγκινητικό βίντεο.

Στο βίντεο ακούγεται η Φώφη Γεννηματά να λέει: «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα».

Με κεντρικό μήνυμα στο βίντεο τη φράση «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, για πάντα στις καρδιές μας», το Κίνημα Αλλαγής λέει το δικό του “αντίο” στην Φώφη Γεννηματά.

enikos.gr – Οι φωτό από το INTIME, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ