ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 18χρονος Ρομά και να τραυματιστεί ακόμα ένας από αστυνομικά πυρά.

Ελεύθεροι χωρίς αναμορφωτικά μέτρα αφέθηκαν και οι δύο ανήλικοι Ρομά (ο ένας τραυματίας) που επέβαιναν στο κλεμμένο αυτοκίνητο.

Μαραθώνιες οι απολογίες

Προηγήθηκαν οι μαραθώνιες απολογίες των επτά αστυνομικών. Στη συνέχεια η ανακρίτρια μετέβη στο Τζάνειο νοσοκομείο, ώστε να δει τον νεαρό ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά των αστυνομικών και παραμένει υπό κράτηση.

Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο βρέθηκε και ο 15χρονος που παρουσιάστηκε το πρωί στον εισαγγελέα Πειραιά και ανέφερε ότι είναι ο οδηγός του οχήματος που συμμετείχε στην αιματηρή καταδίωξη του Σαββάτου.

Οι πρώτες δηλώσεις του νεαρού «καίνε» τους αστυνομικούς που υποστηρίζουν πως «κινδύνευσε άμεσα η ζωή τους» προκειμένου να δικαιολογήσουν τον καταιγισμό πυρών που εξαπέλυσαν. «Φοβηθήκαμε μη μας σκοτώσουν για αυτό δεν σταματήσαμε εξαρχής. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χεριά ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν» ανέφερε ο 15χρονος Ρομά που διέφυγε τις σύλληψης μετά την καταδίωξη. «Πυροβόλησαν τον φίλο μου και μετά έπεσα με το όχημα στις μηχανές τους, αλλά δεν υπήρχε κάποιος πάνω» πρόσθεσε, κόντρα στις αναφορές των αστυνομικών.

Για τον 15χρονο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο συνήγορος των επτά αστυνομικών, όλοι τους δήλωσαν πως αρνούνται ότι ο νεαρός αυτός ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου το οποίο καταδίωκαν.

Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι τον 15χρονο παρουσίασαν στο δικαστήριο άλλα άτομα ώστε να επιβαρύνει τη θέση τους, να κρυφτεί ο πραγματικός οδηγός, αλλά και να έχει ευνοϊκή μεταχείριση καθότι είναι ανήλικος. Ο οδηγός του οχήματος, άλλωστε, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή για την κίνησή του να κάνει όπισθεν και να εμβολίσει, όπως αναφέρουν οι άνδρες της ΔΙΑΣ, πέντε μηχανές.

Η βαλλιστική και το υπόμνημα

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι οι κατηγορίες κατά των αστυνομικών δεν έχουν προσωποποιηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η βαλλιστική εξέταση των όπλων. Αστυνομικές πηγές, μάλιστα, ανέφεραν στην κρατική τηλεόραση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι σφαίρες είναι παραμορφωμένες ίσως και να μην καταστεί δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των αστυνομικών που έλαβε μέρος στην αιματηρή καταδίωξη, στο υπόμνημα του, αναφέρει πως «κατά το χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι.Γ. και Α.Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους».

Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι.Γ., ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί.

Όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο που σας λέω και πήγαινε να διαφύγει. Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα. ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΣΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ και επειδή δεν ήξερα από που προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου. Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο…».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος σχολιάζουν στο υπόμνημά τους: «Δηλαδή ο αστυνομικός (…) έπεσε για να καλυφθεί από τα πυρά των συναδέλφων του και βέβαια ο ίδιος δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου για να προστατευτεί γιατί δεν αξιολόγησε ότι υπήρξε κίνδυνος τέτοιος που να το επιτρέπει».

Παράλληλα, υπαστυνόμος στο υπόμνημά του φέρεται να προβαίνει σε σοβαρές αντιφάσεις αναφορικά με το εάν τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν αναγνωρίσει ότι στο όχημα της καταδίωξης επέβαιναν Ρομά.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ