“ΟΧΙ” ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Έντονη διαμαρτυρία του περιφερειακού συμβούλου Θ. Παιδή

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Θανάσης Παιδής, καθώς συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολικές μονάδες της Ελασσόνας οδηγούν στην υπερσυγκέντρωση μαθητών μέσα στις αίθουσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τόσο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, όσο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, έχουν κινητοποιηθεί ώστε να μην προχωρήσουν σχεδιασμοί που θα έχουν επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θανάσης Παιδής, μετά από συνάντηση που είχε και με τους γονείς, επισκέφθηκε την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αικατερίνη Καραγιώργου, και είχε επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης κύριο Γεώργιο  Δοδοντσάκη  ώστε να ενώσει την φωνή του στα δίκαια αιτήματά τους.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις γονέων σε δύο σχολεία της Ελασσόνας, καθώς οι συγχωνεύσεις τμημάτων – και μάλιστα ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά – οδηγούν σε υπερπληθυσμό μαθητών μέσα στις αίθουσες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, όπου ελήφθη η απόφαση να συγχωνευτούν δύο τμήματα της Α΄ Τάξης οδηγώντας στη δημιουργία τμήματος με 25 μαθητές.

Αντίστοιχο ζήτημα εντοπίζεται και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, καθώς τμήμα της Β’ Τάξης ήδη αριθμεί 25 μαθητές.

Προφανώς γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργείται στα παιδιά της Πρώτης Δημοτικού να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, καλώντας τους να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία – με τις τεράστιες επιπτώσεις – συνεχίζει το καταστροφικό πέρασμά της. Σε ότι αφορά τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων έχει αναδειχθεί από τους επιστήμονες η ωφέλεια στις τάξεις να βρίσκεται σχετικά μικρός αριθμός μαθητών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Με άλλα λόγια συνιστάται κάτι που βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις παραπάνω σχολικές μονάδες της Ελασσόνας.

Συνάμα ας συνυπολογιστεί πως στα συγκεκριμένα σχολεία υπάρχουν αφενός οι αίθουσες και αφετέρου ο απαραίτητος αριθμός οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ώστε να μην απαιτείται η συνένωση των τμημάτων.

Μετά από όλα αυτά καλούμε να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για την συνένωση δύο τμημάτων της Α΄ Τάξης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και να διαιρεθεί το τμήμα της Β΄ Τάξης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας. Τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από την ασφάλεια των παιδιών μας – στις δύσκολες εποχές της πανδημίας – ενώ βασική προτεραιότητα οφείλει να είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την προώθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εμείς θα παραμείνουμε σταθερά στο πλευρό των μαθητών και των γονιών τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που διατυπώνονται» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ