ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Αποστόλη Τσακανίκα, τον Γραμματέα Βασίλη Λιγούδη και τον Πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Λάρισας Δημήτρη Πούρικα, δέχτηκε εκ νέου στο γραφείο του – σε διάστημα λίγων ημερών – ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τις βελτιωτικές αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος πέτυχε να γίνουν δεκτές οι θέσεις της Ομοσπονδίας, απ’ την πρώτη κιόλας μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με ομιλία – παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών ότι:

• Όσοι κατέχουν άδειες παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών διατηρούν τις θέσεις τους και οι προκηρύξεις θέσεων θα αφορούν νέες άδειες.

• Οι άδειες των παραγωγών πωλητών ορίζονται σε 5 έτη, όπως και των επαγγελματιών πωλητών.

• Η γνωστοποίηση των κενών θέσεων θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο και όχι 1.

• Το 50% των ποσοτήτων, που θα διαθέτουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, θα διαπιστώνεται επί της δήλωσής τους. Δηλαδή, οι παραγωγοί θα δηλώνουν στον ΟΣΔΕ τις ποσότητες που προτίθενται να πουλήσουν και από αυτές θα υπολογίζεται το 50%.

• Η ηλεκτρονική ανάρτηση στοιχείων στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου, αφού συνδυαστεί με διαδικασίες κατάρτισης των πωλητών και ενδεχομένως παροχής εξοπλισμού προς αυτούς.

Ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε, επίσης, πως είναι διασφαλισμένη η ανάθεση αρμοδιότητας λειτουργίας των λαϊκών αγορών στους Δήμους και όχι στις Περιφέρειες (πλην Αττικής και Κ. Μακεδονίας), σύμφωνα με την επισήμανση της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε και σε 3 αλλαγές που αφορούν γενικότερα τους πωλητές λαϊκών αγορών, σημειώνοντας:

• Προσωρινή ανάκληση άδειας θα επιβάλλεται, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο πωλητής δεν εκδίδει αποδείξεις σε 3 διαφορετικούς ελέγχους – και όχι σε 2 όπως αρχικά προβλεπόταν – εντός 1 έτους.

• Το διάστημα των πασχαλινών αγορών αυξάνεται σε 30 μέρες από 15 που προβλεπόταν.

• Οι πωλητές βιομηχανικών ειδών δύνανται να βρίσκονται σε βραχυχρόνιες αγορές έως και 6 μέρες την εβδομάδα αντί για 4.

• Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από 1 Φεβρουαρίου 2022, για να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Οι κύριοι Τσακανίκας, Λιγούδης και Πούρικας εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους στον κ. Χρήστο Κέλλα για την καθοριστική παρέμβασή του στον Υπουργό Ανάπτυξης και τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει συνολικά, χάρη και στην οποία ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των παραγωγών των λαϊκών αγορών της Θεσσαλίας και, ως εκ τούτου, δεν συμμετείχαν στην απεργία της 25ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Ομοσπονδία. Επίσης, συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή παρακολουθώντας από κοινού την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ