ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ;

Με τευτλοκαλλιεργητές συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, καθώς και προτάσεις για να μην χαθεί η καλλιέργεια έθεσαν στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Θεσσαλίας κ.κ. Γιάννης Χατζήνας, Αστέριος Τζιώλας και Βασίλης Καμπίσιος.

Οι τευτλοπαραγωγοί ανέφεραν ότι η φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια τους δημιουργεί οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, λόγω των επενδύσεων που έχουν κάνει για τον ανάλογο εξοπλισμό και των δυσκολιών αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Η περυσινή παραγωγή αναγκαστικά διατέθηκε σε μονάδες βιοαερίου προς 25 ευρώ τον τόνο –ενώ τα έσοδα έως πρότινος από την παράδοση στα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης ήταν σχεδόν διπλάσια- όταν η συνδεδεμένη ενίσχυση των 173 ευρώ ανά στρέμμα δεν καλύπτει, όπως υποστήριξαν, το κόστος καλλιέργειας και τα μεταφορικά έξοδα.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η ελληνική παραγωγή τεύτλων είναι καλής ποιότητας, με υψηλή απόδοση σε ζάχαρη και αποτελεί δραστηριότητα που έχει παραδοσιακά πληθώρα οικονομικών και κοινωνικών επεκτάσεων. Μπορεί να απασχολήσει εργατικό και επιστημονικό προσωπικό σε εργοστάσια, να δώσει δουλειά σε μεταφορείς και βιοτεχνίες αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων και να προσφέρει φθηνή ζωοτροφή για την κτηνοτροφία, ενώ στη Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη πρόταση στην αμειψισπορά καλλιεργειών. Συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν, να προβεί σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Σχέδιο εξυγίανσης ΕΒΖ

Οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών ζήτησαν να υπάρξουν διευκρινήσεις για τη φετινή παραγωγή τεύτλων και το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης και παράλληλα να περιέλθει σε γνώση τους το υφιστάμενο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ και πώς αυτό επηρεάζει τους τευτλοκαλλιεργητές. Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της καλλιέργειας και ζήτησαν να πληροφορηθούν για το τι μέλλει γενέσθαι στη νέα ΚΑΠ και ποιες οι προθέσεις της ελληνικής πολιτείας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των παραγωγών τεύτλων και την αγωνία τους για το μέλλον της καλλιέργειας. Υπενθύμισε ότι και σε συνάντηση που είχε στις 02.04.21 με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου είχε ζητήσει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το αν υπάρχει προοπτική και μέλλον για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα ή θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει κάποιου είδους αναδιάρθρωση, με τα κατάλληλα, όμως, κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους αγρότες και όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο επενδύοντας εδώ και χρόνια σε εργαλεία και εξοπλισμό για την καλλιέργεια. Ο Θεσσαλός πολιτικός, προκειμένου να διευκρινιστούν τα ερωτήματα των τευτλοπαραγωγών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο, ζητώντας του να προγραμματιστεί σχετική συνάντηση, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης της καλλιέργειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ